You are here: Home > Articole > Conflictele familiale si identitatea de sine

Conflictele familiale si identitatea de sine

“Daca vreti sa distrugeti un lucru, tot ce trebuie sa faceti este sa-l  inconjurati cu ziduri groase. Se va usca din interior.”

Elif Shafak

Nevoile oamenilor sunt universale.  Avem  nevoie sa ne simtim in siguranta, sa ne simtim apreciati, respectati, incurajati si iubiti. Aceste nevoi  pot fi implinite in cadrul relatiilor familiale si este dureros atunci cand aceasta nu se intampla. Frecvent, auzim afirmatii de genul: “Comunicarea deschisa nu este niciodata usoara cu cei apropiati”, “Sotia mea nu impartaseste cu mine bucuria pe care mi-o produce fiecare pas inainte”, “Sunt mama singura si mereu mi-a fost greu sa asigur un stil de viata echilibrat si satisfacator pentru familia mea”, “Sotul meu nu este niciodata langa mine atunci cand am nevoie”, “Familia este foarte importanta pentru mine si cand exista tensiuni, totul in jur isi pierde echilibrul”.

Conflictele familiale poarta in ele foarte multa durere afectiva. Nicio pierdere nu este la fel de dureroasa si de profunda precum pierderea unui membru al familiei. Pentru unii, aceasta  durere intensa poate dura la nesfarsit.  Cu toate acesta, zilnic foarte multe personae isi irosesc, aproape inconstient, cel mai pretios dintre darurile oferite de viata: familia. Soti si sotii care se iubeau candva, devin distanti. Separarea emotionala si divortul sunt intalnite din ce in ce mai des. Copiii care provin din familii divortate sunt mai predispusi la probleme disciplinare, la afectiuni psihologice si o stare precara de sanatate.

Frecvent, divortul  porneste de la tradare, abuz fizic sau infidelitate, dragostea transformandu-se intr-o totala lipsa de respect. Membrii familiei devin ori buni, ori rai, familia devenind un veritabil camp de lupta – “tabara mea impotriva taberei tale”.  Se intampla de multe ori ca, in familiile aflate la limita, separarea sa genereze “jocuri psihologice” de tipul “desparte si cucereste”. Copiii sunt adesea pusi in situatia de a alege intre pozitiile de “copil bun” si “copil rau”.

In alte familii, abuzul emotional este mai putin evident.  Acestea exceleaza in ceea ce priveste cearta, cautatul nodului in papura sau calomnia. Exista un fel de competie pentru a vedea cine il poate face mai nefericit pe celalalt, pana cand, obosind, se instaleaza domnia tacerii.

Cele mai multe dintre conflictle familiale sunt, la baza, conflicte de identitate. Daca stima de sine ne este amenintata, raspundem atacand stima de sine a altora. Acest mod de a reactiona compenseaza, intr-o anumita masura, propriile noastre vulnerabilitati. In cazul abuzului emotional si fizic, majoritatea celor care abuzeaza au un simt fragil al sinelui. Membrii familiei devin agresivi cand se simt “nebagati in seama”, “acuzati”, “vinovati”, “nerespectati”, respinsi”, “inutili”, “inadecvati”, “lipsiti de orice putere”.

Prin comparatie, casniciile fericite iau nastere doar cand partenerii valorifica diferentele – care devin, astfel, surse de placere si de creativitate. Cand doi oameni formeaza un cuplu, acestia au ocazia de a crea o lume in miniatura, o lume care care nu a existat si nici nu va mai exista vreodata. Dincolo de calitatile individuale innascute, fiecare partener are propria cultura sociala si familial deja formata, valori, norme, reguli si traditii. Daca acestia vad diferentele ca fiind o amenintare, atunci au o problema. Daca se bucura de diferenetele dintre ei, pe de alta parte, pentru a invata unul despre celalalt si a explora ceea ce aduce nou fiecare in relatie, atunci vor progresa.  Iubirea nu inseamna numai un sentiment pentru cineva. Ea reprezinta, in acelasi timp, dorinta de a vedea o persoana asa cum este. A fi la fel nu inseamna acelasi lucru, iar uniformitatea nu inseamna unitate.

Familia reprezinta echipa complemtara ideala, unde unitatea este creata de oameni cu talente si istorii diferite, care sunt uniti prin iubire si care apreciaza rolul, capacitatea si perceptia fiecaruia.

Psihoterapeut Cătălina Ioana DASCĂLU - Psihoterapeut autonom practicant, acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania, cu specializare in psihoterapie sistemica,  de cuplu si familie, consiliere maritala, premaritala si divort, optimizare relationala si comunicare, sexualitate si identitate sexuala. Life coach si practician de programare neuro-lingvistica.

Follow: www.facebook.com/psihoterapieiasi

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
https://www.psihoterapieiasi.ro/ 2024-06-24T05:22:42+00:00 website average bounce rate