You are here: Home > Articole, Resurse > Stima de sine: vasul de care nu are nimeni grija

Stima de sine: vasul de care nu are nimeni grija

Declaratia mea de autoestimare

In copilarie, locuiam la o ferma din Wisconsin. Pe veranda din spatele casei se afla un vas urias din fier, care avea pereti rotunzi minunati si se sprijinea pe trei picioare. Mama facea sapun de casa, asa ca, o parte din an, vasul era plin cu sapun. Vara, cand veneau oamenii oamenii la treierat, umpleam vasul cu tocanita. Uneori, tata tinea in el balegar pentru straturile de flori ale mamei. L-am numit “vasul 3-S”. Oricine dorea sa il foloseasca avea de raspuns la doua intrebari: ce se afla acum in vas si cat de plin este vasul?

Cand utilizez cuvantul “vas” in aceasta carte, ma refer la sentimentul propriei valori sau stima de sine; pentru mine aceste valori sunt sinonime. Fiecare om isi atribuie siesi o anumita valoare, pozitiva sau negative. La fel ca si in cazul vasului meu vechi, intrebarile sunt urmatoarele: cat de valoros ma simt in acest moment si cat de mult atarna aceasta valoare in balanta?

Stima de sine este capacitatea unui om de a se pretui pe sine si de a-si trata propria persoana cu demnitate, iubire si realism. Persoanele iubite sunt deschise la schimbare. La fel si corpurile noastre.

Integritatea, onestitatea, responsabilitatea, compasiunea, iubirea si competenta – toate emana de la persoanele care au o stima de sine inalta. Simtim ca noi contam , ca lumea este un loc mai bun pentru ca noi suntem aici. Avem incredere in competenta noastra. Suntem capabili sa le cerem ajutorul celorlalti, dar suntem de parere ca putem lua singuri decizii in ceea ce ne priveste si ca suntem, in cele din urma, cea mai buna resuesa de care dispunem. Daca ne apreciem propria valoare, suntem gata sa vedem si sa apreciem valoarea celorlalti. Radiem incredere si speranta. Nu avem reguli care sa se opuna la nimic din ceea ce simtim. De asemenea, stim ca nu trebuie sa actionam intotdeauna dupa cum simtim. Ne acceptam pe deplin ca fiinte umane.

Oamenii plini de viata simt aproape mereu ca au vasul plin. E adevarat, toti avem moment cand ne vine sa lasam totul balta, cand ne copleseste oboseala sic and lumea ne-a provocat cu prea multe dezamagiri intr-un timp mult prea scurt, cand problemele vietii par brusc mai multe decat putem noi duce. Dar oamenii plini de viata iau aceste sentimente temporare de a avea vasul gol exact ca pe ceea ce sunt: o criza de moment. Aceasta criza poate foarte bine sa reprezinte durerile nasterii unor noi posibilitati pentru noi. Este probabil sa nu ne simtim bine o perioada, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne ascundem. Stim prea bine ca putem iesi din criza intregi.

Cand stima de sine este scazuta, oamenii se asteapta sa fie inselati, calcati in picioare, desconsiderati de cei din jur. Aceasta stare deschide drumul catre victimizare. Cei care se asteapta la ce e mai rau atrag raul si, de obicei, sufera de pe urma lui. Pentru a se apara, ei se ascund in spatele unui zid de neincredere si se afunda intr-o stare ingrozitoare de singuratate si izolare. Astfel, despartiti de ceilalti oameni, devin apatici, indiferenti fata de ei insisi si fata de cei din jur. Le este greu sa vada, sa auda sau sa gandeasca clar si, prin urmare, au tendinta de a-I abuza si de a-I devaloriza pe cei din jur. Oamenii care trec prin astfel de stari ridica ziduri psihologice uriase dupa care se ascund, apoi se apara negand ca fac asta.

A te simti la pamant nu e acelasi lucru cu a avea vasul gol. Cand ai vasul gol, traiesti tot felul de sentimente neplacute, dart e porti ca si cum aceste sentimente nu exista. Este nevoie de multa stima de sine pentru a-ti recunoaste acest tip de sentimente.

Este important sa retinem ca si persoanele cu stima de sine inalta pot avea moment in care nu se simt in cea mai mare forma psihica. Diferenta este ca nu isi pun imediat eticheta de ratati si nici nu pretend ca aceste sentimente nu exista. Si nici nu proiecteaza aceste sentimente asupra altcuiva. E normal sa ne simtim asa din cand in cand. Este o mare diferenta intre a te invinovati pentru aceste stari si a le accepta ca pe stari ale conditiei umane, carora trebuie sa le facem fata.

Daca aveti o stima de sine scazuta si nu admiteti acest lucru, este ca si cum v-ati minti pe voi sip e cei din jur. Subaprecierea propriilor sentimente duce in mod direct la subaprecierea propriei persoane, de unde scaderea si mai dramatica a stimei de sine. Mare parte din ceea ce ni se intampla este rezultatul propriei noastre atitudini. Si din moment ce este vorba despre atitudine, inseamna ca o putem schimba.

Orice moment din viata este potrivit pentru a incepe sa invatam stima de sine mai inalta. Exista intotdeauna speranta ca viata noastra se poate schimba pentru ca putem invata lucruri noi. Oamenii pot creste si se pot schimba atata vreme cat traiesc. Totul depinde de cat de hotarati suntem. Primii pasi, extrem de importanti, sunt sa stim ca schimbarea este posibila si sa ne luam angajamentul ca ne vom schimba. Poate ca unii dintre noi invata mai greu, dar toti putem fi educati.

Autor: Virginia Satir

Fragmente din cartea “Arta de a fauri oameni” – editura TREI

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers

Optimizare site free search engine website submission top optimizationoob.jpg"/>

Exploreaza psihologia! Revista, Evenimente, Specialisti... 

TopDirector - Psihologie TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi