Rezilienta – secretul puterii psihice
Titlu: Rezilienta – secretul puterii psihice. Cum devenim mai rezistenti la stres, depresii si epuizare psihica
Autor: Christina Berndt
Editura: All
Viața în secolul XXI este foarte solicitantă. Monstrul spiralei performanțelor pândește nu numai în activitatea curentă, ci și în viața socială. Facem din ce în ce mai greu față solicitărilor lumii moderne. Ce bine ar fi, deci, dacă am avea un fel de platoșă pe suflet! O atitudine de viață care să ne dea putere psihică, încredere în sine și calm sufletesc. Există oameni care au toate aceste calități. Psihologii numesc tainica lor putere “reziliență“.
Fragmente din carte:
Pretutindeni domină mari solicitări – la simplul loc de muncă al prelucrătoarei manuale, în familia restrânsă, în parteneriat şi, fireşte, şi în cazul crizelor personale, precum frământările în dragoste, şomajul, grijile monetare, boala, despărţirea sau diverse pagube.
Adesea energia nu mai ajunge să acţioneze constructiv în problemele de serviciu şi în cele private. Depresiile şi sindromul burnout sunt privite de mult ca boli endemice. Tocmai cu aceste suferinţe se dovedeşte că muchia dintre putere şi slăbiciune s-a subţiat.
In multe cazuri la baza relaţiei cu o provocare stă ceva mai mult decât o lipsă sau un exces de forţă motrice. Cine îndrăzneşte ceva dispune foarte adesea de o caracteristică fundamentală: crede în sine. în loc de neajutorare, astfel de oameni au dobândit deja devreme în viaţă o mare aşteptare la “auto-eficacitate”, cum o numesc psihologii. Prin aceasta ei înţeleg credinţa în posibilitatea de a prelua ţintit influenţa asupra lumii. Spre deosebire de letargici – fie oameni, câini sau muşte – astfel de indivizi sunt încredinţaţi că există speranţă; ei cred că pot face ca lucrurile să se dezvolte aşa cum şi-o doresc.
Asociaţia Psihologilor Americani a postat un plan în zece puncte, menit să crească puterea de rezistenţă sufletească. Aceste puncte sunt:
1. Construiţi relaţii sociale. Relaţiile bune cu familia apropiată, cu prietenii şi alţii sunt importante. Acceptaţi ajutor şi sprijin de la oameni care fac ceva pentru dumneavoastră. Susţineţi-i pe alţii când au nevoie. Cine se angajează în grupuri de acţiune, comunităţi religioase sau uniuni politice, poate deveni mai puternic prin acestea.
2. Nu consideraţi crizele probleme irezolvabile. Iar dacă nu se poate schimba nimic pentru a se evita lucrurile foarte neplăcute, se poate totuşi influenţa modul de interpretare şi se poate reacţiona la astfel de crize. Conturaţi-vă convingerea că în viitor vă va merge iarăşi bine. încercaţi să detectaţi ce ar putea merge mai bine data viitoare când vi se va întâmpla ceva care a fost neplăcut.
3. Acceptaţi faptul că schimbările ţin de viaţă. Când ai o perspectivă negativă în viaţă unele scopuri nu se lasă atinse. Acceptaţi condiţiile care nu se lasă schimbate şi concentraţi-vă asupra celor pe care le puteţi schimba.
4. Incercaţi să atingeţi scopuri. Fixaţi-vă câteva ţeluri realiste, în loc să visaţi la lucruri intangibile. Propuneţi-vă ceva. Faceţi regulat ceva – chiar dacă pare să fie numai un mărunţiş – care vă aduce ţelurile dumneavoastră cu un pas mai aproape.
5. Acţionaţi hotărât. Opuneţi-vă situaţiilor potrivnice cât puteţi de bine. Nu băgaţi capul în nisip cu speranţa că greutăţile dumneavoastră vor trece cât mai repede cu putinţă. Luaţi iniţiativa şi încercaţi să vă învingeţi problemele.
6. Regăsiţi-vă. Incercaţi să aflaţi cum puteţi învăţa ceva despre dumneavoastră. Poate descoperiţi că aţi crescut în situaţii dificile. Mulţi oameni care au depăşit vremuri grele relatează apoi despre relaţii mai intense şi un mai puternic simţ al apropierii. Chiar dacă se simt vulnerabili, au obţinut deseori mai mult simţ al propriei valori şi o mai mare preţuire a vieţii.
7. Dezvoltaţi o perspectivă pozitivă asupra propriei persoane, încredeţi-vă în capacitatea dumneavoastră de a rezolva probleme şi în instinctele dumneavoastră.
8. Menţineţi viitorul în ochi. Incercaţi şi în situaţiile dificile să păstraţi o perspectivă pe termen lung şi să observaţi poziţia într-un context mai larg. încercaţi să nu faceţi evenimentul mai mare decât este într-adevăr.
9. Aşteptaţi-vă la ce e mai bun. Incercaţi să câştigaţi o dispoziţie sufletească optimistă. Ea este bună pentru păstrarea pozitivă a speranţei. încercaţi să vă imaginaţi ce vă doriţi, în loc să meditaţi la ce vă este frică.
10. Aveţi grijă de dumneavoastră. Fiţi atenţi la nevoile şi sentimentele dumneavoastră. Faceţi lucruri care vă distrează şi pe care le găsiţi relaxante. Faceţi mişcare regulat. Cine se interesează de sine întăreşte trupul şi spiritul, pentru a se descurca şi în situaţiile dificile.
S-ar mai putea spune şi: Fiţi spirituali! Conform multor studii, oameni trec mai bine prin perioadele grele de viaţă când cred în ceva mai înalt. Nu contează dacă cred în Dumnezeu, Allah, lahve, Buddha sau una dintre multele zeităţi hinduse. Nici nu trebuie să simtă că aparţin vreunei mari religii. Unor oameni le ajută convingerea că natura ar fi forţa care veghează asupra lor; alţii îşi găsesc fericirea în societăţi ezoterice. Iar alţii îşi văd sensul vieţii într-o idee politică. Poate că energia grupului şi convingerea de apartenenţă la un mare tot pe acest pământ este cea care ne ajută să facem faţă loviturilor sub centură primite în viaţă.
Rezilienţă înseamnă a hotărî pentru tine ce îţi face bine. “Tăria este totdeauna o combinaţie de mulţi factori”, spune psihologul Ralf Schwarzer. In ochii lui cel mai important este ca oamenii să îşi construiască o plasă socială şi apoi să o păstreze.
Psihoterapeut Cătălina Ioana DASCĂLU – Psihoterapeut autonom cu drept de libera practica, acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania, cu specializare in psihoterapie sistemica individuala si de cuplu, psihotrauma, optimizare personala si terapie relationala.. Life coach si practician de programare neuro-lingvistica.