You are here: Home > Povesti terapeutice > Scurta poveste despre succes

Scurta poveste despre succes

Povestea spune ca un cunsocut catarator in copaci invata odata pe cineva cum sa se suie intr-un arbore inalt. I-a poruncit sa taie crengile din varf, dar cand, in timp ce facea acest lucru, omul a parut sa fie in primejdie, priceputul catarator i-a strigat:  “Ai grija! Fii atent cum cobori!”

L-am intrebat: “De ce ai spus asta? De la inaltimea aceea putea tot atat de bine sa si sara daca voia?”

“Tocmai de aceea”, a raspuns priceputul catarator. “Cata vreme era sus, la o inaltime ametitoare, unde ramurile amenintau sa se rupa, ii era lui insusi asa de frica incat nu i-am zis nimic. Greselile se fac intotdeauna atunci cand oamenii ajung la partea mai usoara a drumului.

Omul acesta apartinea clasei celei mai de jos, dar vorbele sale se aflau in perfecta armonie cu invataturile inteleptilor.

Si in jocul cu mingea se zice ca tocmai dup ace o lovesti corect cu piciorul iesind dintr-o situatie dificila si incepi sa crezi ca urmatoarea va fi mai usoara, atunci poti fi sigur ca o pierzi.

Eseuri despre lene, Kenko, Japonia, Secolul al XIV – lea

Morala:

Succesul  poate crea impresia de invulnerabilitate, nascand in tine ostilitate si impulsivitate, fiind mai putin capabil sa te adaptezi imprejurilor. Tocmai in momentul triumfului, este indicat sa te concentrezi pe abilitate si pe strategie, recunoscand sansei si imprejurarilor importanta meritata si ramanand receptiv  la orice schimbare ce poate sa intervina in context.

Entuziasmul victoriei iti poate afecta capacitatea de a prevedea situatiile care pot determina scurticircuitarea succesului.  Te  poti simti invulnerabil  si sa actionezi agresiv, iar aceasta agresivitate este posibil sa distruga tot ce ai dobandit pana la acel moment.

” Indiferent ce ai crede, norocul este mai periculos decat ghinionul. Ghinionul ne da lectii pretioase despre rabdare, planificare si nevoia de a fi pregatit pentru ce este mai rau, norocul, insa, te amageste cu lectii contrarii sit e indeamna sa consideri ca inteligenta ta infailibila te va purta spre victorie. In mod inexorabil, norocul este schimbator, iar schimbarea te ia intotdeauna pe nepregatite”, sustine Robert Green.

Psihoterapeut Catalina Ioana Dascalu

PsihoterapieIasi.Ro

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
https://www.psihoterapieiasi.ro/ 2024-06-24T05:22:42+00:00 website average bounce rate