You are here: Home > Articole > Cum sa influentam cu onoare

Cum sa influentam cu onoare

Cele mai multe dureri si cele mai multe bucurii provin din interactiunea cu ceilalti. Putem gasi modalitati prin care sa ne incurajam unii pe ceilalti in drumul nostru prin viata. Nimeni nu detine raspunsuri pentru viata altei persoane. Poate ca, uneori, cel mai bun lucru pe care putem sa-l facem este sa facem o pauza din cand in cand, sa ne pansam ranile unii altora, sa ne incurajam si, apoi, sa intram din nou in joc.

Cu totii ne dorim sa avem capacitate de influentare a celorlalti, fiind mai mult sau mai putin constienti de responsabilitatea  implicata. Principiile noastre creeaza lumea in care traim. Puterea adevarata si durabila nu vine din tactici si manevre, negociere sau intimidare. Procesul puterii incepe cu noi insine, cu cresterea gradului de constientizare asupra modului in care ne traim viata si ii influentam sau ne lasam influentati de ceilalti. Daca traim dominati de teama, atunci optiunile noastre vor fi bazate pe ceea ce dorim sa evitam. Daca traim cu onoare, vom face optiuni bazate pe ceea ce noi pretuim mai mult, stiind cat de important este sa-i  imputernicim pe ceilalti, renuntand sa-i mai controlam. A influenta cu onoare, inseamna, de fapt, a invata sa manifestam in relatiile noastre  rabdarea, blandetea, capacitatea de a invatata de la ceilalti, acceptarea, bunatatea, cunoasterea, disciplina, consecventa si integritatea.

Unul dintre lucrurile pe care le putem face atunci cand incercam sa-i influentam pe ceilalti este sa impartasim motivele si rationamentele din spatele hotararilor si cererilor noastre. In timp ce sustinem pozitia sau actiunea pe care o propunem, este necesar sa pastram respectul autentic pentru ideile si perspectivele celorlalti. Puterea de convingere incepe ca un tipar mental. Ea presupune ca, de la inceput, atunci cand vorbim altei persoane, sa incercam sa-i castigam increderea, intr-un mod sincer si onest.  Presupune ca ne vom asuma partea noastra de responsabilitate, in cazul in care vom obtine participarea si implicarea celuilalt. Presupune ca el merita acest efort.

Cand oamenilor li se cere sa faca ceva si nu li se explica de ce, ei pot considera ca nu sunt respectati. Cand apar schimbari de ritm, de directie sau de prioritati si nu li explica motivul profund si realist pentru care se intampla acest fapt, ei pot deveni sceptici. In absenta claritatii, fiecare aduce intr-o situatie data propria intelegere a semnificatiei si a scopului. Atunci cand oamenii nu sunt informati cu privire la adevaratele motive care stau la baza schimbarilor, acestia furnizeaza semnificatii sau motive care pot fi incorecte si, in cel mai rau caz, destructive, abatand atentia de la directia spre care dorim sa ne indreptam. Un om asupra careia s-a manifestat coercitia impotriva propriei vointe, nu va adera la schimbarile pe care le propunem. Daca, in schimb, se simte respectat si stie ca ne pasa, sunt sanse mult mai mari sa fie deschis propunerilor pe care i le facem. Uneori, este necesar sa le acordam celolrlalti privilegiul indoielii, sa le oferim ocazia de a-si exprima opiniile inainte de a ne stradui sa ii castigam de partea noastra. Aceasta este puterea de influentare cu onoare.

Se intampla sa fim  toxici unii pentru altii. Fiecare dintre noi a fost ranit intr-un anume mod de catre ceilalti. Daca nu suntem atenti, putem rani parti vulnerabile ale celor cu care traim si muncim. Cele mai multe bucurii si cele mai mari dureri ale noastre au aparut in legatura cu implicarea noastra in vietile altor oameni. Din cauza unor relatii care au esuat, avem domenii in care suntem vulnerabili. Oamenii care realmente au importanta pozitiva fata de noi par sa simta acest lucru. Ei nu au intrat calcand ca elefantii peste toate acele puncte sensibile pe care le avem fiecare. Ei le-au simtit. Ei au fost blanzi in acele domenii in care noi aveam nevoie de blandete.

Psihoterapeut Cătălina Ioana DASCĂLU - Psihoterapeut autonom practicant, acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania, cu specializare in psihoterapie sistemica,  de cuplu si familie, consiliere maritala, premaritala si divort, optimizare relationala si comunicare, sexualitate si identitate sexuala. Life coach si practician de programare neuro-lingvistica.

Follow: www.facebook.com/psihoterapieiasi

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.