You are here: Home > Articole > Sa devenim oameni pe deplin

Sa devenim oameni pe deplin

A deveni oameni inseamna sa ne descoperim plenitudinea si sa invatam sa traim in ea. Asta inseamna sa manifestam tot mai mult din ceea ce suntem cu adevarat si sa devenim mai disponibili fata de ceea ce ne ofera viata.

Ca sa traim pe deplin, trebuie sa avem acces la gama completa a capacitatilor umane. Avem nevoie de putere, violenta si duritate ca sa perseveram si sa realizam lucruri; de compasiune, sensibilitate, blandete si generozitate ca sa ne ingrijim de noi insine si de cei pe care ii iubim. Trebuie sa fim capabili sa simtim si bucuria, si tristetea, daca vrem sa gustam diversele arome ale vietii.

Avem nevoie de rabdare si tenacitate, ca si de umor si de renuntare. Uneori, trebuie sa folosim disciplina; alte situatii cer sa ne abandonam senzualitatii si jocului. Avem nevoie si de intelect discriminativ, si de intuitie spontana. Trebuie sa fim capabili sa actionam decisiv cand e necesar. In alte momente, cea mai puternica solutie e sa lasam pur si simplu lucrurile asa cum sunt.

Important e sa fim pe deplin prezenti in ceea  este. Generozitatea, de exemplu, ne permite sa ne deschidem catre ceea ce se intampla in jur, in timp ce rabdarea ne permite sa lasam lucrurile asa cum sunt. Sensibilitatea  e disponibilitatea de a ne lasa patrunsi de realitate, in timp ce violenta ne permite sa ne croim drum prin situatii. Umorul e o modalitate de a ne juca cu ceea ce este, de a lua lucrurile usor, in loc sa le transformam in ceva solid si greu.

Fiecare  dintre aceste calitati ne permite sa ne angajam intr-o alta latura a realitatii. Cu cat avem acces la mai multe, cu atat putem imbratisa mai plenar viata – cu bucuriile si placerile ei, dar si cu dificultatile si tristetile ei.

John We lwood  - “Calatoria inimii. Calea iubirii constiente”, Ed. Elena Francisc Publishing

PsihoterapieIasi.Ro

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.