You are here: Home > Articole, Resurse > Principii pentru a fi un bun partener pentru tine insuti

Principii pentru a fi un bun partener pentru tine insuti

Moto:

Cea mai rea singuratate nu este cind esti singur, ci cind esti un prost tovaras… pentru tine insuti. Iata cateva principii pe care, urmandu-le, te apropii din ce in ce mai mult de capacitatea de a-ti fi cel mai bun prieten, propriul tau tovaras de drum.

1. Sunt constient de faptul ca sunt responsabil de tot ceea ce mi se intampla.

2. Pot sa aleg sa nu ma complac  in acuzatii la adresa celuilalt sau la adresa mea  pentru ceea ce mi se intampla in viata. Ma pot orienta activ catre cautarea de solutii si asumarea propriilor decizii.

3. Sunt constient ca pot sa fac alegeri in fiecare moment al vietii mele.

4. Aleg sa comunic, sa pun in comun experientele, trairile si nevoile mele cu ale celorlalti. Este de datoria mea sa respect, in acelasi timp, persoana celuilalt cu nevoile, trairile si experientele sale.

5. Sunt liber sa pasesc dincolo de situatiile de viata pe care le consider traumatizante. Nimeni nu ma poate determina sa raman acolo impotriva vointei mele. Daca raman, sunt constient ca este alegerea mea si sunt responsabil de asta.

6. Cu cat libertatea mea interioara este mai mare, cu atat pot sa dispun mai mult si mai deplin de resursele mele.

7. Pot sa aleg in orice moment sa-i iert pe ceilalti si pe mine insumi.

8. Imi valorizez trupul si ii respect nevoile.

9. De fiecare dată cînd îmi asum riscul de a adopta o pozitie, de a mă afirma imi asum riscul de a fi diferit. Şi prin aceasta pot atinge anumite sensibilitati, Pot contrazice anumite convingeri, pot pierde aprobarea sau girul celor din jur. Pot învăţa să mă împac cu singurătatea mea.

10. Este de datoria mea sa dezvolt arta de a trai, de a ma bucura de existenta si de a deveni.

11. Sunt constient de faptul ca imi este imposibil sa posed o alta fiinta umana, oricat de mult mi-as dori. La fel, eu sunt singura mea proprietate…in viata.

12. Stiu ca orice schimbare personala are un preţ pe care este necesar sa-l platesc, sub aspectul exigentelor, al rigorii, al renuntarilor, al separarii, al rupturii.  Acceptaind aceasta ma voi apropia mai profund de divinul care exista in mine si voi confirma dimensiunea spirituală cu care coexist.

13. In fiecare moment al vietii mele, stiu ca urmez un drum al evolutiei personale si fiecare experienta pe care o traiesc reprezinta un mod de a  ma apropia sau de a ma indeparta de la destinatie. Eu singur aleg si sunt responsabil de ceea decid ca este destinatia mea.

14. Sunt liber sa imbratisez unicitatea celuilalt si sa imi afirm unicitatea, fara sa ma consider amenintat de diferentele dintre noi.

Psihoterapeut Cătălina Ioana DASCĂLU - Psihoterapeut autonom practicant, acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania, cu specializare in psihoterapie sistemica,  de cuplu si familie, consiliere maritala, premaritala si divort, optimizare relationala si comunicare, sexualitate si identitate sexuala. Life coach si practician de programare neuro-lingvistica.

Follow: www.facebook.com/psihoterapieiasi

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.