Complimentele si arta dezvoltarii relatiei cu celalalt
Suntem deschiși să facem complimente în următoarele situații: atunci când apreciem sincer pe cineva, când dorim să certificăm solidaritatea noastră, când inițiem o discuție, când ne interesează determinarea unui anumit comportament sau pentru că pur și simplu dorim să mulțumim celuilalt.
Un compliment reușit reprezintă o modalitate plăcută de a crea buna-dispoziție și apropiere, relaxând relațiile pe care le avem cu ceilați. Un compliment nu ne aparține niciodată nouă. El aparține, în esență, celuilalt. De obicei, nu ne uităm în oglindă atunci când oferim flori. Dorim să vedem, în schimb, daca darul nostru este primit și, dacă da, care este efectul lui asupra celuilalt. Bucuria celuilalt la primirea darului nostru ne face să ne simțim apreciați și acceptați. La fel, în cazul complimentelor importantă este emoția născută la auzirea acestuia de către persoana căreia i-a fost adresat.
A face un compliment înseamnă a-l situa întotdeauna pe celălalt în prim plan și nu pe noi înșine. De aceea, este important să alegem cu grijă când facem un compliment. Dacă dorim să mărim probabilitatea reușitei unui compliment, este indicat să așteptăm momentul în care adresantul are stări afective intense. La fel cum, contextul, persoana careia îi este destinat și personalitatea celui care-l emite reprezinta tot atâția factori de care este important sa tinem cont atunci cand intentionam sa adresam un compliment celuilalt.
A face complimente reprezintă un schimb social. Probabil că va fi dificil ca cineva să se simtă motivat să fie amabil prea mult timp, atunci când nu i se oferă în schimb ceva asemănător. Cu cât ne dorim mai mult ca un compliment să fie adevărat, cu atât mai adevărat este faptul că el însuși reprezintă o mărturisire. Trebuie să ținem cont de faptul că fiecare om are interese, probleme și preferințe. Conținuturile pe care le avem la îndemână pentru a face un compliment reușit, sunt cele legate de realizări și succese. Este indicat să complimentăm o persoană pentru ceea ce face și mai puțin pentru ceea ce este. Complimentul nostru va fi mult mai sincer și va fi acceptat mai ușor de persoana căreia i-a fost adresat.
Pentru a fi eficient, este necesar ca un compliment să fie credibil și sincer. Nu folosește la nimic rostirea unor cuvinte măgulitoare care nu sunt, apoi, luate în serios. Prin compliementele sincere pe care le facem celorlalți, îi ajutăm să-și sporească valoarea, simțindu-se apreciați și acceptați.
Psihoterapeut Cătălina Ioana DASCĂLU
* Articol publicat in Cotidianul Regional al Moldovei EVENIMENTUL, Rubrica Sfatul psihologului Aici