You are here: Home > Articole > Cum sa abordam discutiile dificile

Cum sa abordam discutiile dificile

Discuțiile dificile se referă la orice lucru despre care ne este greu să vorbim. Mai ales atunci cand intră în prim plan stima de sine, un rezultat dorit, o persoană semnificativă sau o relație importantă. Conversații care par a avea gustul unui medicament amar.

Acestea se referă la ceea ce este important și mai puțin la ceea ce este adevarat, implicând percepții, interpretări și valori conflictuale. Este indicat să explorăm modul în care perspectiva noastră este percepută de cealălalt și să  renunțăm la poziția în care noi credem că deținem adevărul absolut. Presupunem că știm  intențiile celuilalt când, de fapt, nu este așa. De multe ori, atunci când suntem nesiguri cu privire la intențiile cuiva, se întamplă să decidem că acea persoană este „problema”. În acest context, a face presupuneri nefondate poate genera un dezastru relațional.

Abordarea eficientă a discuțiilor dificile presupune deschidere spre compromis. Este nevoie de doi pentru a cădea la un acord. Adesea considerăm ca trebuie fie să acceptăm, fie să respingem versiunea celuilalt. Poate ar fi util să pornim de la premisa ca ambele versiuni contează și sunt îndreptățite. Întrebarea cu sens nu este: Cine are dreptate?, ci Care este modalitatea cea mai potrivită de a gestiona această neînțelegere?. Intenția clară de a acorda atenție ambelor puncte de vedere.

Am putea sa reflectăm la următoarele întrebări: Care este contribuția mea la apariția și menținerea problemei?, Care este contribuția celuilalt?, Mai este și altcineva implicat?. Răspunsul la aceste întrebări ne va ajuta să avem o imagine clară despre ceea ce se întâmplă la nivel relațional. Astfel, vom aborda problema într-un mod mai puțin ultimativ emoțional-afectiv.

Devenim astfel capabili să înțelegem complexitatea percepțiilor, realitatea contribuțiilor comune și impactul „problemei” asupra respectului de sine și a identității fiecăruia. Descoperim că ceea ce dorim să transmitem este de fapt o informație despre ceea ce am observat și ca avem nevoie doar de câteva răspunsuri. Aceasta ar trebui să ne ajute să ne relaxăm și să găsim curajul și deschiderea de a iniția o discuție ce pare a fi dificilă.

Psihoterapeut Cătălina Ioana Dascălu

* Articol publicat in Cotidianul Regional al Moldovei EVENIMENTUL Aici

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
https://www.psihoterapieiasi.ro/ 2024-06-24T05:22:42+00:00 website average bounce rate