You are here: Home > Articole > Cum sa evitam terorismul relational

Cum sa evitam terorismul relational

Evoluția personală depinde într-o mare măsură de curajul de a ne separa de  ceilalți  în procesul afirmării propriei noastre individualități.  Metaforic vorbind, viața reprezintă o succesiune de nașteri. Copii fiind trebuie să ne diferențiem de imaginile ideale ale părinților despre ceea ce înseamnă un “copil bun” – să ieșim din temerile, din dorințele, din percepțiile și mitologiile lor personale. Mai târziu în viață efortul nostru de a ne asuma și de a ne trăi propria identitate continuă cu persoanele importante pentru noi.

Multe dintre dificultățile relaționale apar când acceptăm să fim definiți de celălalt și atunci când trăim cu iluzia că deținem adevărul despre acesta când de fapt îl privim prin lentilele propriilor noastre frici și file de istorie personală.

Diferențierea reprezintă rezultatul oricărui efort de a ne afirma ca ființe umane distincte, având curajul confruntării asertive a propriilor nevoi, concepții, emoții cu ale celorlalți.  Este nevoie de responsabilitate și tenacitate pentru a ne asuma și afirma alegerile; de a rezista tentativelor celuilalt de a ne defini, de a ne închide în propriile  sale  percepții.

Fiecare are dreptul la propriile decizii, în condițiile asumării consecințelor acestora. Terorismul relațional nu ar apărea dacă ne-am trăi viața  după propriile alegeri și așteptări. Sincopele în comunicare iau naștere dintr-o sensibilitate prea mare la reacțiile celuilalt, din intoleranța la suferință, la dezamăgire sau la mânia celuilalt.

Procesul de maturizare înseamnă eliberarea de nevoia de a fi iubiți pentru ceea ce nu suntem. O modalitate sănătoasă de a dezvolta o relație este să rămânem fideli nouă înșine, să ne respectăm profund și să fim autentici atunci când ne răspundem la întrebarea: „Sunt de acord cu ceea ce reprezint eu dacă procedez în acest mod?” La un anumit nivel, cu toții avem lecții de viață pe care este necesar să le parcurgem în propriul ritm și manieră personală.

“Libertatea mea se termina acolo unde începe libertatea celuilalt” spunea filosoful John Stuart Mill. Un concept de bun simț, natural și firesc.

Psihoterapeut Cătălina Ioana Dascălu

*Articol publicat in Cotidianul Regional al Moldovei “Evenimentul” Aici

Tags: , , , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
https://www.psihoterapieiasi.ro/ 2024-06-24T05:22:42+00:00 website average bounce rate