Reusita si stabilirea prioritatilor
Nu exista nici un drum prea lung pentru omul care avanseaza constient si fara graba; nu exista onoruri imposibil de obtinut pentru omul care se pregateste pentru ele cu rabdare.
Jean de la Bruyere
Suntem un ocean de resurse care asteapta sa fie explorat si cucerit. Avem puteri mentale incredibile, pe care, in mod obisnuit, nu reusim sa le folosim in intregime. Ceea ce face diferenta intre cei care folosesc resursele cu care au fost inzestrati si cei care stau pe margine si se lamenteza de dificultatea vietii este data tocmai de directia spre care fiecare priveste. Ce vezi dincolo de linia orizontului? Ce lume minunata te anima sa mergi mai departe, zi dupa zi, pas cu pas? Care este cea mai buna versiune a ta la a carei devenire contribui in fiecare zi, cu fiecare alegere?
A avea succes inseamna a face un efort constient de stabilire a telurilor . Toti oamenii de succes sunt extrem de bine orientati la acest capitol. Obiectivele puternice descatuseaza energia creatoare si dau nastere fortei necesare pentru atingerea lor.
Noi toti avem modalitati variate de a ne orienta in realitatea in care traim. Traim intr-un ocean informational. Avem acces la resurse nelimitate, pentru care avem nevoie de “privirea” potrivita, data tocmai de telurile noastre. Vedeam doar ceea ce suntem pregatiti si avem nevoie sa vedem, la un moment dat, in timpul prezent.
Gandirea constienta este “seful de birou” al vietii noastre. Rolul ei este de a decela informatiile provenite din mediul inconjurator , de a le identifica, analiza si compara cu alte informatii, iar apoi de a decide care sunt actiuniule ce trebuie intreprinse. Gandirea subconstienta este cea care detine forte uriase pentru a realiza mai mult decat am crezut ca suntem in stare sa realizam vreodata. Puterile noastre se afla dincolo de suprafata. Cel putin 90% dintre acestea. Gandirea subconstienta functioneaza cel mai bine atunci cand ne stabilim teluri clare, sarcini specifice, actiuni deliberate si limite ferme pentru indeplinirea sarcinilor sau atingerea telurilor.
Este esential sa descoperim ce conteaza cu adevarat pentru noi insine. Pentru aceasta, este suficient sa coboram in inima noastra si sa citim acolo cine suntem si cine ar trebui sa fim.
Telul este un vis cu termen limita. Pentru a avea forta necesara atingerii telurilor pe care ni le propunem, este important sa le plasam pe linia timpului, sa le dam un termen limita de realizare. Termenul-limita al visului nostru il scoate din zona cenusie a lui “intr-o buna zi”. Mintea noastra poate sa-si imagineze implinirea lui, felul in care ne vom simti si ce se va schimba in viata noastra dupa ce anumite obiective au fost puse in practica.
De foarte multe ori, se intampla sa sarim o etapa extrem de importanta pentru atingerea obiectivelor si obtinerea rezultatelor aferente telului nostru. Graba, presiunea de a incepe procesul face sa ratam o buna planificare a cursului ce il avem de urmat. Ratand planificarea, nu facem decat sa ne planificam ratarea.
Planificarea inseamna stabilirea cursului evenimentelor – ceea ce va trebui sa se intample pentru a obtine rezultatul dorit. Orice lucru trebuie creat, mai intai, in minte – fie ca este vorba de solutia unei probleme, rezolvarea unor tensiuni relationale, crearea unei afaceri de succes. Dupa ce am facut acest lucru si am obtinut imaginea a ceea ce trebuie creat, putem sa trecem la pasul urmator si anume la transpunerea in planul fizic, in completarea realitatii nascute in mintea noastra.
A planifica inseamna sa privim prin trei lentile. Voi folosi, ca exemplu, metafora data de Hyrum Smith, vicepresedintele Franklin Covey Co. Cand vom incepe sa ne elaboram planurile, poate ne va fi util sa asociem procesul de planificare cu un aparat de fotografiat cu trei tipuri de setari pentru obiectiv.
La un aparat foto instantaneu cu transfocator reglabil, obiectivul pentru planul indepartat ofera imaginea de ansamblu, cea mai mare cantitate de informatii vizuale cu privire la peisajul pe care dorim sa-l fotografiem. Obiectivul pentru prim-plan merge la cealalta extrema, aratand de aproape detaliile peisajului. Obiectivul pentru distanta medie ofera o imagine plasata undeva intre cele doua. Fiecare tip de obiectiv isi are scopul si avantajele sale si ofera o perspectiva proprie specifica.
In procesul de elaborare a planului, este esential sa asezam pe hartie toti pasii care ne vin in minte. Nu conteaza ordinea. De aceasta ne vom ocupa mai tarziu. Ceea ce este cel mai important este sa lasam mintea libera sa aduca la suprafata gandirii constiente a ceea ce deja stim ca avem de facut pentru a ne atinge telul. Da, deja cunoastem ce avem de facut, numai ca inca este posibil sa nu stim asta. Asadar, este important sa notam pe hartie toti pasii, chiar si pe aceea care ni se par deplasati sau ciudati. Intr-o etapa urmatoare a procesului de planificare, vom putea exclude tot ceea ce ni se pare deplasat sau nepotrivit ca actiune.
Dupa ce am identificat toate activitatile intermediare necesare, putem trece la etapa pozitionarii acestora pe linia timpului, a ordinii in care trebuie realizate in intervalul de timp pe care ni l-am stabilit pentru atingerea telului nostru. Pentru fiecare actiune din planul nostrum este important sa stabilim un termen limita de realizare. Este necesar sa evaluam in mod realist durata necesara pentru realizarea activitatilor – mai ales atunci cand, pentru buna desfasurare a acestora, sunt implicate si alte persoane care, la randul lor, au propria agenda de activitati.
Unul dintre motivele pentru care evitam sa planificam este dat de teama de angajare intr-un proiect si, implicit, de teama de esec. In acest caz, tocmai planul scris al proiectului devine forta motivatoare pentru atingerea telului propus.
Daca pe fata monedei succesului este abilitatea de a stabili teluri clare, pe reversul ei este abilitatea de a ne organiza si de a lucre la cele mai importante sarcini in fiecare clipa. Trebuie sa ne fie absolut clar, in orice clipa, ce este important pentru noi insine fie ca este vorba de un plan de cariera, de afacere sau relational.
Realizarea unui plan, atingerea unui tel inseamna autodisciplina, autocontrol si autoperfectionare. “Care este cea mai valoroasa utilizare a timpului meu in acest moment?” Atunci cand ne disciplinam sa ne adresam aceasta intrebare in mod repetat si suntem siguri ca ceea ce facem este raspunsul cautat, incepem sa vedem efectele in viata noastra, devenind mai productivi si mai eficienti in ceea ce ne-am propus sa realizam. Cea mai valoroasa intrebuintare a timpului inseamna sa devenim tot mai buni in indeplinirea celor cateva sarcini de care depinde majoritatea rezultatelor. Tot ce e mai putin decat un angajament constient fata de un lucru important, este un angajament inconstient fata de un lucru neimportant.
Psihoterapeut Cătălina Ioana DASCĂLU - Psihoterapeut autonom practicant, acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania, cu specializare in psihoterapie sistemica, de cuplu si familie, consiliere maritala, premaritala si divort, optimizare relationala si comunicare, sexualitate si identitate sexuala. Life coach si practician de programare neuro-lingvistica.