Lectia concubinelor
Dupa ce a citit Arta Razboiului, regele statului Wu l-a chemat pe Sun Tzu si i-a spus:
- Am parcurs cu multa atentie cele treisprezece capitole ale cartii tale. Pot pune la incercare invatatura despre conducerea trupelor?
- Desigur, Maiestate, a raspuns Sun Tzu.
Regele a intrebat:
- Invatatura aceasta poate fi aplicata si femeilor?
Sun Tzu a raspuns afirmativ si atunci, din palat, au fost aduse 180 de femei frumoase. Sun Tzu le-a impartit in doua companii, conduse de doua dintre concubinele favorite ale regelui. Dupa aceea, a adus sulite si le-a vorbit femeilor:
- Cunoasteti deosebirea dintre “inainte” si “inapoi”, “stanga” si “dreapta”?
- Da, au incuviintat femeile.
Sun Tzu a continuat:
- Cand prin sunetul tobelor, voi comanda “inainte”, priviti drept in fata. Cand voi comanda “la stanga”, intoaceti-va spre mana voastra stanga. Cand voi comanda “la dreapta”, intoaceti-va spre mana dreapta. Cand voi comanda “inapoi”, intoaceti-va imprejur, spre spate.
Dupa ce le-a explicat comenzile, femeile au fost de acord ca le intelesesera. Sun Tzu le-a impartit dupa aceea sulite, pentru a incepe instructia. Prin sunetul tobelor, el a comandat intoacerea la dreapta. Drept raspuns, femeile au izbucnit in ras.
Foarte rabdator, Sun Tzu a spus:
- Daca instructiunile si comenzile nu sunt clare si raspicate, daca ordinele nu sunt perfect intelese, atunci vina este a generalului.
A mai repetat de cateva ori explicatiile, dupa care a poruncit tobelor sa anunte intoacerea la stanga si din nou femeile au izbucnit in ras.
Atunci, Sun Tzu a spus:
- Daca instructiunile si comenzile nu sunt clare si raspicate, daca ordinele nu sunt perfect intelese, atunci vina este a generalului. Daca comenzile sunt clare si soldatii nu se supun, atunci vina este a ofiterilor.
Imediat a ordonat ca femeile ce conduceau cele doua companii sa fie decapitate.
Cand regele, care privea totul de pe terasa, a vazut ca doua dintre concubinele sale favorite vor fi executate, s-a alarmat si a trimis degraba un mesaj:
- Ne declaram multumiti de priceperea generalului de a comanda trupe. Fara aceste concubine, mancarurile si bauturile noastre nu vor fi insa la fel de gustoase. Dorinta regelui este ca ele sa nu fie decapitate.
Sun Tzu a replicat:
- Deoarece suveranul m-a insarcinat sa iau in primire si sa conduc trupele acestea, exista unele ordine pe care nu le pot accepta.
A poruncit decapitarea celor doua concubine ca exemplu pentru toate femeile si a numit la conducerea companiilor pe urmatoarele doua concubine.
Tobele au rapait din nou si instructia a inceput. Femeile au executat manevrele exact asa cum li s-a comandat, intorcandu-se la dreapta sau la stanga, marsaluind inainte, intorcandu-se imprejur, ingenunchind sau ridicandu-se. Au actionat in sincronizare perfecta si precizie, fara sa scoata un singur sunet.
Sun Tzu a trimis un mesager la regele Wu, spunandu-i:
- Maiestate, soldatii sunt acum correct instruiti si perfect disciplinati. Ei sunt pregatiti pentru ca Maiestatea Voastra sa-I treaca in revista. Ii puteti folosi cum doriti. Ca suveran, le puteti cere sa treaca prin foc si apa si va vor da ascultare.
Regele a raspuns:
- Comandantul va inceta instructia si va reveni in tabara sa. Nu dorim sa coboram si sa trecem trupele in revista.
Foarte calm, Sun Tzu a spus:
- Regele acesta iubeste doar vorbele goale si nu le poate pune in fapte.
Morala istoriei de mai sus poate fi o lectie despre instruire, disciplina, structura de comanda, jucarea de roluri potrivit situatiei sau poate despre sustinerea interviurilor pentru obtinerea unei slujbe. Cititorul intelept isi poate folosi imaginatia pentru a determina lectiile ce sunt aplicabile.
Integritatea fara cunoastere este slaba si inutila. Cunoasterea fara integritate este periculoasa si cumplita. (Samuel Johnson)
- Spune adevarul asa cum este.
- Recunoaste ca exista nesigurante.
- Nu face afirmatii pe care ar trebui sa le retractezi ulterior.
- Actioneaza potrivit celei mai bune estimari a situatiei.
- Abtine-te de la “judecati de valoare”.
Integritatea este o forta puternica. Integritatea morala este fundamentul reputatiei dumneavoastra. Fie aveti integritate, fie nu aveti.
Fragment din cartea “ Sun Tzu pentru succes. Cum sa folositi arta razboiului pentru a invinge in confruntari si a va atinge obiectivele importante in viata ” – autor: Gerald Michaelson cu Steven Michaelson
Editura Meteor Press. Link catre website-ul editurii Aici
PsihoterapieIasi.Ro