You are here: Home > Acasa, Articole > Iubirea adictiva versus iubirea sanatoasa

Iubirea adictiva versus iubirea sanatoasa

A face diferența între iubirea sănătoasă, matură, interdendentă și cea adictivă, imatură, obsesivă este un pas esențial către construirea unor relații împlinitoare.  Nevoia de iubire este fundamentală și rămâne prezentă, chiar dacă am fost răniți.  Am fost educați să căutăm iubirea și fericirea mai degrabă în afara noastră. Cultura în care trăim idealizează dragostea, promovând ideea că nu suntem capabili să trăim fără persoana iubită. Iubirea adictivă este aceea în care o persoană se pierde pe sine în fața obiectului iubirii. În iubirea adictivă, experimentăm trăiri ca anxietate, depresie, obsesie față de obiectul iubirii. Ne pierdem interesul față de orice altceva care este dincolo de decât persoana iubită – muncă, prieteni, familie, propria dezvoltare personală.

Nevoia de reciprocitate în iubire este firească și are sens. Este sănătos ca romantismul să fie temperat de independență, autorealizare și stimă de sine.  Una dintre caracteristicile iubirii adictive se regăsește în următoarea formulare:  “Tu ești responsabil de fericirea mea și eu voi face același lucru pentru tine. Tu ai grijă ca nevoile mele să fie împlinite și eu voi avea grijă să îți împlinesc nevoile“. Presupunem că știm care sunt nevoile celuilalt, chiar dacă acesta nu le-a formulat clar. La fel, aștepăm, nerealist, ca celălalt să ne ghicească gândurile și nevoile, iar când acest lucru nu se întâmplă așa cum am vrea noi, prespunem că nu suntem iubiți. Astfel, apare evidentă o altă trăsătură a iubirii adictive  – aceea în care unul dintre parteneri are iluzia controlului asupra celuilalt, având un comportament manipulativ  și dominator.

Dacă în iubirea adictivă ne simțim mistuiți, în cea matură partenerii trăiesc un sentiment de contopire, dar și de separare de celălalt, fără ca acestea să fie contradictorii. Ei percep relația ca fiind un spațiu în care pot “respira”, existând un permanent schimb de libertate, putere și tandrețe. În relația sănătoasă de iubire, este încurajată și stimulată dezvoltarea partenerului și a altor relații sociale importante pentru acesta, fără ca aceasta să nască sentimente de invidie sau gelozie.

Intimitatea se naște într-o atmosferă de încredere. Persoana implicată într-o relație de iubire sănătoasă știe că poate conta pe prezența celuilalt, se simte în siguranță și acceptată; poate să vorbească deschis despre propriile sentimente, emoții și opinii. Iubirea adevărată înseamnă libertatea de a cere și de a primi, dar și capacitatea de a accepta refuzul.

Psihoterapeut Cătălina Ioana DASCĂLU - Psihoterapeut autonom practicant, acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania, cu specializare in psihoterapie sistemica,  de cuplu si familie, consiliere maritala, premaritala si divort, optimizare relationala si comunicare, sexualitate si identitate sexuala. Life coach si practician de programare neuro-lingvistica.

* Articol publicat in Cotidianul Regional al Moldovei EVENIMENTUL Aici

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
https://www.psihoterapieiasi.ro/ 2024-06-24T05:22:42+00:00 website average bounce rate