You are here: Home > Acasa, Articole > Cum sa facem alegeri folosind autoreflectia

Cum sa facem alegeri folosind autoreflectia

Calitatea vieţilor noastre este determinată, în mare parte, de deciziile pe care le luăm. Alegerile pe care le facem ne afectează stările de dispoziţie şi modul în care ne vedem pe noi înşine. Ele influenţează calitatea relaţiilor cu noi înşine, cu ceilalţi şi cu lumea. Fiecare acţiune determină apariţia unei reacţii de aceeaşi amplitudine, dar de sens opus; aceasta este legea cauzei şi a efectului. Nici o acţiune nu trece neobservată. Putem să ne păcălim, spunându-ne că acţiunile noastre nu au nici o importanţă – în special dacă ştim că nimeni nu ne vede. Dar toate alegerile noastre au o influenţă asupra viitorului.

Interogându-ne în legătură cu toate variantele de răspuns posibile, devenim conştienţi de eventualele rezultate ale acţiunilor noastre. Iată o serie de întrebări la care am putea să reflectăm atunci când ne aflăm în situația de a lua o decizie:

Prin această alegere, mă voi îndrepta către ceea ce doresc sa realizez sau aceasta mă va ţine blocat în trecut?

Decizia mea va conduce  la o viaţă  împlinită pe termen lung  sau va constitui doar o satisfacţie de moment?

Care sunt nevoile, dorințele și așteptările mele pe termen scurt și pe termen lung?

Această decizie reflectă dorințele și nevoile mele sau încerc să mulţumesc pe altcineva? Dacă da, pe cine și cum?

Care sunt emoțiile mele în legătură cu rezultatul deciziei mele – frică, rușine, entuziasm, bucurie?

Voi folosi această decizie ca pe o modalitate de a evolua personal  sau o voi folosi pentru a mă pedepsi?

Este acesta un act de iubire de sine  sau un act de autosabotaj?

Răspunzând onest la aceste întrebări, pe parcursul procesului decizional, ne vom da seama  dacă decizia pe care suntem pe cale să o luăm provine din speranţele şi visele voastre sau din temeri şi îndoieli. În acest mod, vom fi în măsură să facem alegeri cu toată puterea ce vine din actul de a fi pe deplin conştienți.

Suntem liberi în măsura în care avem alternative bine definite.  Într-o vreme a schimbărilor rapide, este important să știm să facem alegeri și să fim flexibili. Și chiar dacă evenimentele nu se produc așa cum ne-am așteptat, este important să înaintăm cu încredere, având certitudinea că în fiecare moment putem să alegem.

Frica de a lua o decizie poate proveni din ignoranță. Atunci când avem informații limitate, este posibil să ne simțim tensionați și nesiguri de rezultatul alegerilor noastre. Ignoranța provoacă frica de schimbare, frica de necunoscut și evitarea de a lua decizii.

Psihoterapeut Cătălina Ioana DASCĂLU - Psihoterapeut autonom practicant, acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania, cu specializare in psihoterapie sistemica,  de cuplu si familie, consiliere maritala, premaritala si divort, optimizare relationala si comunicare, sexualitate si identitate sexuala. Life coach si practician de programare neuro-lingvistica.

*Articol publicat in Cotidianul Regional al Moldovei EVENIMENTUL Aici

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.