You are here: Home > Articole > Planificarea strategica pentru succesul personal

Planificarea strategica pentru succesul personal

Succesul în domeniile relevante ale vieții noastre este strâns legat de o atentă și minuțioasă activitate de planificare. Orice efort încununat de succes este rezultatul unei foarte atente planificări ce are la bază următoarele întrebări: Către ce mă îndrept?, Care este drumul cel mai potrivit pentru a ajunge la destinație?, Care sunt resursele de care am nevoie pentru  a-mi atinge obiectivele?,  Care sunt potențialele obstacole și cum pot să le depașesc?, Cine îmi va fi alături?, Cum voi ști că am ajuns la destinație?

Un prim pas în activitatea de planificare îl reprezintă stabilirea unor obiective realiste. Foarte multe persoane aleg obiective generale, cu o largă aplicabilitate, impersonale și fără o limită de timp clară. Pentru ca obiectivele noastre să aibă suficientă forță pentru a ajunge la succes, trebuie să ne asigurăm că acestea sunt: concrete, măsurabile, realizabile, clare, relevante pentru direcția spre care ne îndreptăm și bine delimitate în timp.

O altă etapă importantă a planificării este cea a organizării sarcinilor și activităților în funcție de succesiune, prioritate și relevanță, de la cele mai importante la cele mai puțin importante, determinând care activități trebuie făcute înaintea altora, menționând resursele (abilități personale, timp, bani, experință) de care considerăm că avem nevoie pentru fiecare activitate în parte. Este indicat, de asemenea, să stabilim indicatorii realizării fiecărui obiectiv în parte. Cunoașterea acestora ne va ajuta să știm din timp când anume putem să trecem la o altă etapă către destinația noastră, având rolul unor borne care marchează evoluția noastră către țelul pe care ni l-am stabilit.

Realizarea unui plan, atingerea unui țel înseamnă autodisciplină, autocontrol și autoperfecționare. “Care este cea mai valoroasă utilizare a timpului meu în acest moment?” Atunci când ne disciplinăm sa ne adresam această întrebare, începem să vedem efectele în viața noastră, devenind mai productivi și mai eficienți în ceea ce ne-am propus să realizăm.

Tot ce este mai puțin decât un angajament conștient față de un lucru important, este un angajament inconștient față de un lucru neimportant.

Psihoterapeut Cătălina Ioana Dascălu

*Articol publicat in Cotidianul Regional al Moldovei EVENIMENTUL Aici

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers

Optimizare site free search engine website submission top optimizationoob.jpg"/>

Exploreaza psihologia! Revista, Evenimente, Specialisti... 

TopDirector - Psihologie TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi