You are here: Home > Articole > Ce spui atunci cand nu stii ce sa spui?

Ce spui atunci cand nu stii ce sa spui?

Vă aflați în mijlocul unei conversații și interlocutorul vă adresează o serie de cuvinte care vă deranjează. Vă blocați, fără a mai ști ce să spuneți mai departe. În primul rând, este foarte important să vă clarificați ce să nu spuneți. Încercările de apărare gen “Nu este adevărat” sau “Nu sunt de acord cu tine” vor întări convingerea acestuia că are dreptate. De ce? Pentru că mintea umana percepe cuvintele așa cum sunt ele, fiindu-i greu să se concentreze pe sensul contrar al unei afirmații. Ea percepe exact ceea ce aude. În consecință, celălalt își va întări convingerea că are dreptate.

Cum este cel mai potrivit să răspundeți atunci când cineva vă adresează cuvinte despre dumneavoastra cu care nu sunteți de acord? Ați putea încerca să răspundeți cu întrebarea “Ce vrei să spui cu asta?”

În acest mod, veți avea un interval de timp în care vă veți tempera furia și veți fi pregătit să ascultați punctual de vedere al celuilalt, fără a spune ceva ce ați putea regret  mai târziu.

De asemenea, veți înțelege care sunt intențiile celeilalte persoane. Veți căuta sursa, fără să reacționați doar la suprafață. De multe ori, reacționam la cuvintele pe care le auzim, fără a încerca să înțelegem punctul de vedere al celuilalt. În spatele cuvintelor acestuia, se află nevoi și dorințe care așteaptă să fie explorate și comunicate. Poate că rolul nostru este ca prin întrebările pe care le adresăm să îl ajutăm să-și clarifice intențiile și, astfel, răspunsul nostru să fie mai apropiat de sentimentele și nevoile acestuia.

“Ce vrei să spui cu asta?” deschide drumul către o comunicare plină de semnificație, în care sunteți atent la observațiile, sentimentele și nevoile celuilalt. Iar când acesta se va simți ascultat și înțeles, există o șansă mult mai mare de a vă oferi, la rândul său, atenția și înțelegerea sa. Exprimarea onestă și ascultarea empatică reprezintă modalități de a traversa momentele dificile ale comunicarii.

“Tactul este, la urma urmei, un proces de sondare a minții omenești.” Sarah Orne Jewett

Psihoterapeut Cătălina Ioana Dascălu

PsihoterapieIasi.ro

* Articol publicat in Cotidianul Regional al Moldovei EVENIMENTUL Aici

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter

Tags: , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers

Optimizare site free search engine website submission top optimizationoob.jpg"/>

Exploreaza psihologia! Revista, Evenimente, Specialisti... 

TopDirector - Psihologie TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi