You are here: Home > Articole > Despre manie, cu asertivitate

Despre manie, cu asertivitate

In foarte multe circumstante si contexte din viata noastra, ne confruntam cu starea de manie. Aceasta poate rezulta din lucruri marunte, de zi cu zi, care ne irita: poate un coleg de birou care vorbeste prea tare, prietenul sau partenerul de viata care nu si-a respectat angajamentul declarat, colaboratorul care si-a insusit initiativa unei activitati care ne apartinea, comentariile vanzatoarei sau ale unei persoane de pe strada si asa mai departe. Exemplele sunt numeroase si ne confruntam, zilnic, cu aceasta stare, la nivele variate de intensitate.

Traim mania ca pe un sentiment profund de nemultumire fata de ceva, care apare atunci cand o asteptare sau o nevoie nu a fost satisfacuta. Mania ne este provocata in acele momente in care gandim ca suntem nedreptatiti, ca suntem tratati cu dispret intentionat. De asemenea, putem trece pe lista momentele in care ne simtim amenintati sau cind consideram ca ne sunt fortate limitele psihice.

Multi dintre noi avem atat de multa manie reprimata, atat de multa furie care fierbe in interiorul nostru sub atitudinea afisata, astfel incat mici incidente nesemnficative, fara importanta, pot declansa o adevarata rabufnire.

Atunci cand suntem imbibati de manie, este realist sa ne asteptam la consecinte. Mania poate lua diverse forme. Daca este reprimata, se poate transforma in depresie si poate determina somatizari de genul eruptiilor cutanate, hipertensiunii, migrenelor, sindromului colonului iritabil. Sau se poate manifesta sub forma pasiv-agresiva, prin dispret fata de ceilalti, interiorizare, atitudine rautacioasa sau barfa, avand drept consecinta tensionarea relatiilor.

Practic, atunci cand simtim ca suntem nervosi, este necesar sa  luam o pauza.  Ideea este sa evitam sa reactionam sub influenta primului impuls, atunci cand valul de adrenalina care ne inunda corpul este mare. Este indicat sa folosim aceste momente ca sa incercam sa ne linistim pentru a fi in masura sa luam o decizie legat de ceea ce avem de facut mai departe. De un foarte mare ajutor, pot fi exercitiile constiente de respiratie.  In cazul in care este posibil, este indicat sa ne retragem intr-un loc linistit, reducand expunerea la stimuli externi –  micsorand intensitatea luminii, ascultand o muzica relaxanta si meditand.

Nu este indicat sa analizam cauzele maniei atunci cand  suntem obositi sau inainte de culcare. Intrucat mania este o emotie intensa care ne afecteaza functionarea organismului, aceasta poate determina insomnia sau probleme cu somnul. Mintea va continua sa rumege situatiile care ne-au declansat starea de manie, fiind blocati intr-un carusel al gandurilor. Este de preferat sa incercam sa obtinem starea de relaxare si sa alegem constient sa analizam situatia atunci cand suntem odihniti si putem sa reflectam la aceasta fara sa fim perturbati de intensitatea emotiilor.

Dupa ce am linistit furtuna emotionala din interiorul nostru, ne putem gandi la o modalitate prin care, asertiv, sa ii facem cunoscut ceea ce simtim celuilalt si, astfel, sa incercam o ameliorare a relatiei.

Urmatorul exercitiu ar putea fi util pentru reconectarea la asertivitate, atunci cand suntem raniti si ne confruntam cu starea de manie. Sunt pasi pe care fiecare dintre noi ii poate folosi pentru a mentine canalele de comunicare deschise, valorizand relatia.

1. Alege un loc adecvat daca doresti o discutie de la suflet la suflet.

2. Nu incepe o conversatie “profunda si plina de semnificatie” cand cealalta persoana se grabeste sau este stresata si nu se poate concentra.

3. Exprima-ti sentimentele cu calm. Inainte de a initia comunicarea, este necesar sa-ti clarifici urmatoarele aspecte: “De ce am acest sentiment? Ce anume, concret, l-a declansat?”, “Ce anume vreau sa schimb?”, “Ce trebuie sa fac pentru a transforma acest sentiment?”, “cat de multi mi apartine aceasta problema si cat de mult ii apartine celuilalt?”, “Ce mesaj implicit receptez eu din situatie?”

4. Pune-te in pielea persoanei respective si incearca sa intelegi, empatic, ce simte. Intreaba-te: “Ce suferinta sau lipsa il face pe omul acesta sa reactioneze cu atata manie, sa se comporte in acest mod?”

5. Spune clar de ce esti manios, concentrandu-te asupra fiecarui motiv in parte. Atat timp cat celalalt nu stie ce simti, el nu poate colabora cu tine in vederea imbunatatirii situatiei si ameliorarii problemei care a scurtcircuitat relatia.

6. Asculta argumentele celuilalt fara sa te pozitionezi defensiv fata de acesta. Fii pregatit sa asculti si punctual de vedere al acestuia.

7. Gandeste-te la un compromis sau o solutie. Nu ramane fixat pe idea ca ai dreptate. Discuta despre nevoile tale si care sunt asteptarile pe care le ai de la colaborarea cu cealalta persoana

8. Identifica, impreuna cu cealalta persoana, cea mai buna modalitate de colaborare, pe viitor, astfel incat nevoile si asteptarile voastre sa-si gaseasca implinirea prin relationare.

9. Nu te implica in lupta pentru putere. Oamenii folosesc deseori puterea pentru a-si construi stima de sine. Retrage-te din acest gen de confruntare de forte imediat ce ai recunoscut-o.

1o. Daca o persoana nu este deschisa sa asculte si punctual tau de vedere, poti fie sa accepti situatia si sa incerci sa te detasezi emotional, fie sa reduci contactul cu aceasta.

O buna rezolvare a conflictelor inseamna sa avem capacitatea de a ne expune cazul fara a determina reactia de aparare din partea celeilalte persoane. Sa explicam cum stau lucrurile in ceea ce ne priveste, fara sa indicam ce ar trebui sa faca sau sa spuna celalalt, aceasta fiind alegerea sa libera. Daca ii tratam pe ceilalti cu dispret sau suspiciune, ca atitudini generate de mania noastra reprimata, cu siguranta aceeasta va fi ceea ce vom primi la randul nostru, conform pricipiului bumerangului emotional. Reactia lor ostila va perpetua atitudinea noastra dusmanoasa si ne va consolida convingerea ca lumea ne este potrivnica. Daca ne vom trata semenii cu respect, ei vor actiona in consecinta. Reactia lor prietenoasa ne va consilida convingerea ca lumea este un loc al armoniei.

Psihoterapeut Catalina Ioana DASCALU – Psihoterapeut autonom practicant, acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania, cu specializare in psihoterapie sistemica,  de cuplu si familie, consiliere maritala, premaritala si divort, optimizare relationala si comunicare, sexualitate si identitate sexuala. Life coach si practician de programare neuro-lingvistica.

PsihoterapieIasi.Ro

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.