You are here: Home > Povesti terapeutice, Resurse > Baiatul si urzica. Despre cutezanta.

Baiatul si urzica. Despre cutezanta.

Un baiat care se juca pe camp s-a urzicat. A alergat acasa, la mama lui, si i-a povestit ca abia de atinsese iarba aceea rea ca ea l-a si intepat.

“Tocmai pentru cad oar ai atins-o, fiule”, i-a zis mama, “de aceea te-a intepat; data viitoare cand mai dai peste o urzica, apuc-o bine cu mana si nu vei mai pati nimic.”

Esop – “Fabule”

Morala:

Daca tot faci ceva, fa-o cu indrazneala. Curajul este o arta si, ca orice forma de arta, se invata prin practica continua si…inspiratie.  Ne putem afla in situatia de a ne gandi la un act de curaj, dar pentru ca dorim sa evitam tensiunile si conflictele,  se intampla sa ezitam sa facem ceea ce am intentionat.  Asemenea  intepaturii urzicii, ne inspaimanta consecintele, comentariile altora, ostilitatea pe care ne-am atrage-o daca am indrazni sa nu mai stam la locul nostru obisnuit.

Desi ne putem ascunde timiditatea invocand grija fata de ceilalti, dorinta de a nu face rau nimanui si de a nu jigni, adevarul este ca suntem absorbiti de propria persoana, ingrijorati de noi insine si de ceea ce cred ceilalti despre noi. Cutezanta, insa, genereaza relaxare, tocmai pentru ca este indreptata spre exterior, si aceasta ne face sa fim mai putin inhibati.

Indrazneaza nu este ceva innascut, nici timiditatea.  Vorbim de deprinderi comportamentale dobandite si insusite din dorinta de a evita potentialele conflicte. De multe ori, temerile legate de consecintele unei actiuni sunt exagerate, drept urmare timiditatea nu-si gaseste justificare din acest punct de vedere.  Utilizarea cutezantei, in momentele in care consideram ca este oportuna , ne poate asigura succesul atunci cand dorim sa obtinem ceva important pentru noi insine. In consecinta, nu te sfii sa ceri luna de pe cer, pentru ca vei fi uimit cat de adesea o vei obtine.

Psihoterapeut Catalina Ioana Dascalu

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.