You are here: Home > Povesti terapeutice, Resurse > Mincinosul sau paradoxul optiunilor

Mincinosul sau paradoxul optiunilor

A fost  odata ca niciodata un rege al Armeniei care, curios din fire  si in cautarea unei distractii noi, si-a trimis heralzii de-a lungul si de-a latul tarii ca sa dea  citire proclamatiei ce urmeaza: “Catre tot poporul! Oricare dintre voi poate dovedi ca este cel mai mare mincinos din Armenia va primi un mar cu totul si cu totul de aur di  mainile mariei-sale, regele insusi!”

La palat au inceput sa se adune o multime de oameni veniti din fiecare targ si din fiecare catun din tara, printi, negustori, tarani, popi, bogatani si sarantoci, inalti si scunzi, burtosi si pirpirii. Tara nu ducea lipsa de mincinosi si fiecare i-a spus regelui povestea sa. Numai ca, asemenea tuturor conducatorilor, acestuia ii fusese dat sa auda tot felul de minciuni si nici una dintre cele ascultate acum nu a izbutit sa-l convinga ca ar fi cea mai gogonata.

Regale incepuse sa se plictiseasca de noua sa distractie si se gandea sa puna capat intrecerii mincinosilor fara sa desemneze castigatorul, cand inaintea lui s-a ivit un amarat imbracat in zdrente, care tine sub brat un ulcior mare de lut:

“Ce pot face pentru tine, omule?”, a intrebat regale.

“Sire”, a zis saracul oarecum uimit, “pai, maria-ta nu-si mai adduce aminte? Imi esti dator cu un ulcior de galbeni si am venit sa-mi iau inapoi datoria.”

“I-auzi! Da’ stiu ca esti cel mai mare mincinos din lume!” a exclamat regale. “Nu-ti sunt dator cu nimic!”

“Cel mai mare mincinos din lume, zici?”, a raspuns saracul. “Pai, atunci, da-mi marul de aur!”

Pricepand ca omul incerca sa-l pacaleasca, regale a inceput sa dea din colt in colt.

“Nu, nu! Nu esti mincinos!”

“Atunci, Sire, sa-mi dai banii pe care mi-I datorezi”, a spus saracul.

Regele a inteles dilemma nin care se afla si i-a dat marul de aur.

Charles Downing  -  Povesti si fabule din folclorul armean

Morala:

Oamenii sunt atrasi de notiuni ca “libertate”, “optiune”,drept de a alege”, acestea avand, simbolic, o putere mult mai mare decat beneficiile reale promise.  Oamenii au nevoie sa stie ca sunt in control, ca ei detin  puterea de a alege – orientarea in interiorul realitatii facand-se eminamente subiectiv, pe baza perceptiilor contextuale.

De cele mai multe ori, se pune problema in a alege intre varianta A si  B, fiindca restul literelor alfabetului lipseste.  Atunci cand licareste mirajul optiunii, rareori luam in calcul si variantele absente. Consideram ca avem suficiente optiuni pentru a lua o decizie corecta pentru noi insine.

Acest refuz de a lua in considerare restrangerea campului optional  este generat de faptul ca prea multa libertate da nastere unui sentiment profund de anxietate. O gama nelimitata de variante ne-ar paraliza si ar produce efectul invers  – si anume inhibarea capacitatii de a alege.

Psihoterapeut Catalina Ioana Dascalu

PsihoterapieIasi.Ro

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.