You are here: Home > Articole > Acceptarea si alchimia interioara

Acceptarea si alchimia interioara

Felul in care vedem ceea ce este linga noi, depinde de lentilele mentale pe care le folosim. Pentru a intelege realitatea in care traim, fiecare folosim o serie de filtre sau tipare prestabilite. Rolul acestora este de a ne ajuta sa gasim un sens experientelor pe care le traversam , astfel incat sa ne mentinem iluzia ca traim intr-un univers ordonat si sigur. In timp ce unele filtre sunt temporare, altele pot dura o viata , dand nastere unui anume  mod de a fi, a unui  anume mod de a vedea realitatea.

In incercarea de a evita sa alunecam in stari mentale conflictuale, ne construim, din frageda pruncie, diverse scheme mentale care sa ne ajute sa obtinem starea de confort interior. Fiecare schema are propria amprenta emotionala si o anume intensitate afectiva.  In mod obisnuit, prin activarea schemei mentale, sunt reproduse  sentimentele intiale, fara a tine cont de noile modificari de context. Desi, initial schema mentala a avut un rol protectiv, de-a lungul timpului  aceasta se poate activa, in mod inconstient, ca si cum am intra pe pilot automat, in absenta unei evaluari realiste si actuale a noilor situatii de viata.

Legenda spune ca alchimistii cautau o piatra filosofala care sa determine preschimbarea carbunelui   in diamant. In doctrina filosofica a alchimiei, carbunele si diamantul  reprezinta metafore ale unei vieti interioare spirituale, in care disciplina si clarviziunea alchimistului realizeaza aceastra trecere de la o stare la alta. Unele scoli de alchimie faceau o analogie intre starea de spirit normala  cu carbunele, iar clarviziunea, luciditatea cu diamantul. Asa cum diamantul este un carbune transformat, tot asa claritatea se poate naste din confuzie. Atunci cand ne confruntam cu sentimente contradictorii care ne tulbura, important este sa le acceptam, lasand poarta deschisa micilor revelatii, constientizand despre noi insine aspecte care conduc la o cat mai mare claritate.

Intr-un anume sens, momentele noastre cele mai intunecate si sentimentele cele mai dureroase reprezinta   o oportunitate de a evolua pe plan spiritual si de a ne trai in mod  constient  viata.  Acceptarea  reprezinta un exercitiu util pentru a calma starile emotionale puternice, precum angoasa, nelinistea, teama, frustrarea si mania. Este nevoie de mult curaj pentru a infrunta teritoriul necunoscut al rutinelor noastre emotionale.  Uneori poate fi  destul de dificil sa inaintam pe aceasta noua cale a constientizarii, mai ales atunci cand resimtim profund incarcatura dureroasa si tulburatoare a sentimentelor noastre. Calea catre vindecarea emotionala  presupune  hotarare sustinuta si sinceritate fata de sine fara compromisuri. Daca intelegem care au fost aspctele din viata noastra care au mentinut vii tiparele noastre emotionale, suntem in masura sa ne redefinim, facand alegeri in acord cu nevoile  noastre reale din momentul prezent.

Este important sa  vedem lucrurile asa cum sunt, fara sa incercam sa le schimbam. Este ca si cum am privi la soarele de dincolo de nori.  In loc sa vedem in tulburare si confuzie stari care ne distrag,  ne  putem orienta atentia constienta catre acestea.  Acest  tip de atentie constienta, care este orientata catre trairea prezentului, fara a se bloca in amintiri trecatoare, fantezii, fragmente ale imaginilor vazute sau percepute in vreun fel sau altul,  ne ajuta sa percepem soaptele inteligentei noastre intuitive. Este ca si cum am intra intr-un nor, acesta exista in continuare, insa noi putem  simti pe pielea noastra picaturile de apa care alcatuiesc norul.  Ceea ce se schimba este modul in care percepem densitatea norului.  Insa pentru a realiza aceasta schimbare de perceptie, este nevoie sa avem curajul sa pasim in nor, fara a avea intentia de a schimba ceva. Atfel, vom fi in masura sa vedem invatatorii prietenosi  deghizati in dusmani.

Se intampla frecvent ca, la un moment dat, in acest proces de redefinire de sine, sa dorim sa fugim de ceea ce este posibil sa vedem  in interiorul nostru. Compasiunea si acceptarea reprezinta un refugiu sanatos in astfel de confruntari interioare.  Pe masura ce mergem pe acest drum, vom intrezari din cand in cand perspectiva de a fi liberi, de a fi mai stapini pe propria viata si pe relatiile cu ceilalti. Iar o data ce atractia libertatii si a sinceritatii creste, este din ce in ce mai greu sa renuntam  la aceasta noua cale si sa revenim la vechile obiceiuri.  Suferinta provocata de adevar este mai suportabila decat suferinta provocata de amagire. In viata, unele lucruri nu pot fi schimbate, dar putem sa ne schimbam relatia intima cu ele. Acceptarea constienta a prezentei lor ne ajuta sa gestionam mai eficient sentimentele care ne tulbura, o data ce am dobandit profunzime si intelepciune.

Psihoterapeut Catalina Ioana DASCALU -  Psihoterapeut autonom practicant, acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania, cu specializare in psihoterapie sistemica,  de cuplu si familie, consiliere maritala, premaritala si divort, optimizare relationala si comunicare, sexualitate si identitate sexuala. Life coach si practician de programare neuro-lingvistica.

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers