You are here: Home > Exercitii, Povesti terapeutice, Resurse > Pilda soriceilor

Pilda soriceilor

In cadrul unui experiment facut de o serie de psihologi intr-un centru de cercetare din New York, erau introdusi cativa cobai intr-un fel de labirint. Cercetatorii puneau cobaiul la un capat al labirintului, iar la celalalt capat plasau o bucatica de cascaval, privind apoi cum soarecele umbla bezmetic pana cand, in cele din urma, gasea cascavalul. A doua oara cand repetau experimental, cobaiul ratacea ceva mai putin, reusind sa gaseasca mancarea intr-un timp mai scurt. Dupa o vreme, izbutea sa ajunga unde dorea doar in cateva secunde, strabatand labirintul fara gres.

Apoi i-au indepartat bucatica de cascaval. Catva timp, cobaiul a continuat sa faca drumul cel mai scurt catre capatul labirintului. Dar n-a trecut prea mult pana sa-si dea seama ca hrana lui nu mai era acolo, asa ca, in cele din urma, a renuntat.

“Asta e diferenta dintre cobia si oameni”, a concluzionat un psiholog. “Cobaii renunta”.

Concluzia: De foarte multe ori cadem in capcana tiparelor, a rutinelor de viata si a deprinderilor care nu ne mai sunt de folos in noile contexte si etape in care suntem. Facem mereu aceleasi lucruri, zi de zi, saptamana dupa saptamana sperand sa obtinem acelasi rezultat pe care l-am obtinut candva. De putine ori, invatam din ceea ce traim.

Poate ar fi bine ca uneori sa ne oprim si sa ne intrebam:

Ce pot invata din aceasta experienta, astfel incat sa pot sa trec mai departe?

Cat de mult sunt atasat de experientele din trecut?

Ce pot face diferit chiar in acest moment?

Autor: Psihoterapeut Catalina Ioana Dascalu

Tags: , , , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.