You are here: Home > Articole > In cautarea unui sens al vietii

In cautarea unui sens al vietii

“Esenţa omului este libertatea de a alege. Omul este condamnat să fie liber, îşi alege libertatea, esenţa, şi-n aceasta constă măreţia, disperarea şi neliniştea lui”

Jean Paul Sartre

Eforturile pentru a gasi un sens vietii constituie o motivatie fundamentala a fiintei umane. Ratiunea ei de a trai este unica pentru ca nu-i este revelata decât numai ei însasi: numai atunci capata ea un sens care poate sa satisfaca nevoie ei existentiale.

Cautarea unui sens pentru viata creaza  mai degraba o tensiune decât un echilibru intern. Aceasta tensiune este totusi indispensabila sanatatii mintale. Nimic de pe lume nu poate ajuta o persoana sa supravietuiasca conditiilor celor  mai grele cum o poate face ratiunea ei de a trai. Nietzsche avea dreptate când spunea ca cel care are o ratiune  (un motiv) de a trai poate îndura orice încercare, sau aproape. În lagarele de concentrare naziste, cei mai apti sa supravietuiasca erau prizonierii care aveau un plan de realizat dupa eliberare. Alti scriitori au tras aceeasi concluzie în operele lor cu privire la lagarele de concentrare, iar la anchetele desfasurate în lagarele de prizonieri de razboi din Japonia, Coreea de Nord sau În Vietnamul de Nord confirma aceasta teorie.

“Când eram internat la Auschwitz, mi s-a confiscat un manuscris gata de publicare. În mod sigur, dorinta mea profunda de a-l rescrie m-a ajutat sa supravietuiesc rigorilor lagarului în care am fost internat. Astfel, atins fiind de febra tifoida, într-un lagar din Bavaria, am început sa scriu, pe bucati de hârtie, notite care m-ar fi ajutat sa-mi rescriu cartea daca as fi supravietuit. Sunt sigur ca eforturile pe care le-am desfasurat în baracile sumbre dintr-un lagar de concentrare din bavarez m-au ajutat sa surmontez pericolele unui atac cardiovascular” spunea Viktor Frankl.

Aceasta dovedeste ca sanatatea mintala este bazata pe un anumit grad de tensiune între ceea ce am realizat deja si ceea ce ne ramâne de realizat, sau pe diferenta dintre ceea ce suntem si ceea ce ar trebui sa fim. Aceasta tensiune fiind inerenta fiintei umane, si deci, indispensabila sanatatii ei mintale, n-ar trebuie sa evitam confruntarea omului cu sensul vietii lui.

Este riscant sa credem ca sanatatea mentala depinde înainte de toate de un echilibru interior lipsit de orice tensiune. Omul are nevoie, nu de a trai fara tensiune, ci tocmai de a tinde spre un scop valabil, de a realiza o misiune liber aleasa. Omul are nevoie, nu de a se elibera de orice tensiune, ci mai degraba de a se simti chemat sa îndeplineasca ceva.

Este inutil sa cautam un sens abstract al vietii. Fiecare are drept misiune sa duca la bun sfârsit o sarcina concreta unica pentru el si, din aceasta cauza, nu poate fi înlocuit, tot asa cum viata lui nu poate reînnoita. Vocatia fiecaruia deci este unica, ca si maniera de a o realiza. Cum fiecare situatie reprezinta o provocare pentru fiecare persoana, chestiunea sensului vietii poate fi pusa, de fapt, invers.

“La urma urmei, persoana nu ar trebui sa întrebe care este ratiunea ei de a trai, ci sa recunoasca ca ei îi este pusa aceasta întrebare”. Viktor Frankl

Adaptare dupa Viktor Frankl  - Decouvrir un sens a sa vie

Psihoterapeut Catalina Ioana DASCALU — Psihoterapeut autonom practicant, acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania, cu specializare in psihoterapie sistemica,  de cuplu si familie, consiliere maritala, premaritala si divort, optimizare relationala si comunicare, sexualitate si identitate sexuala. Life coach si practician de programare neuro-lingvistica.

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers