You are here: Home > Articole, Resurse > Cum sa abordam cu incredere pe ceilalti

Cum sa abordam cu incredere pe ceilalti

Daca vrei sa castigi un om de partea ta, convinge-l mai intai ca ii esti prieten sincer. Apoi cauta sa descoperi ce vrea sa realizeze.

Abraham Lincoln

Exista numeroase situatii  - familie, cuplu, relatii profesionale, afaceri  etc. – in care ne aflam in postura de a exprima un punct de vedere cu privire la un anumit subiect  important pentru noi. Cu totii ne dorim ca, in aceste momente, sa ne bucuram de atentia concentrata a interlocutorilor nostri, de bunavointa si accepatarea acestora. Mai ales in situatiile in care  persoanele carora ne adresam au o mare putere de influenta asupra rezultatului dorit de noi.

A-i  face cunoscute celuilalt nevoile noastre echivaleaza, de cele mai multe ori, cu situatiile in care ne expunem latura noastra cea mai vulnerabila. Frica de refuz. Frica de respingere. Frica de esec.  Una dintre caile regale de a ne confrunta cu propria noastra frica este sa stim ceea ce dorim sa obtinem in urma discutiei, sa ne cunoastem clar intentiile si sa fim deschisi la maniera in care, prin oferta noastra, putem veni in intampinarea  realizarii nevoilor celuilalt.

Asadar, inainte de a incepe orice fel de discutie, incercati sa va clarificati urmatoarele intrebari:

  • Ce doresc de fapt?
  • Cum as vrea sa se rezolve?
  • Ce situatie as vrea sa previn?
  • Ce as putea sa ofer ?

Unul dintre motivele pentru care nu avem incredere atunci cand ii abordam pe  ceilalti este pentru ca nu avem o imagine clara asupra intentiilor noastre, asupra procesului comunicarii acestora si asupra posibilelor raspunsuri  pe care am putea sa le primim. Suntem mereu nesiguri pe noi insine si neincrezatori atunci cand avem de abordat ceva necunoscut.  Gradul nostru de siguranta si incredere in sine creste numai in masura in care incepem sa cunoastem teritoriul spre care dorim sa ne indreptam.

Relatiile interumane reusite sunt acelea in care oferim spatiu celuilalt sa fie el insusi. Relatiile interumane reprezinta stiinta de a aborda oamenii in asa fel incat orgoliul nostru si orgoliul lor sa ramana intacte. (Les Giblin)

Daca aveti de-a face cu oamenii, indiferent ca sunt copii, neveste, soti, sefi, colegi de serviciu, muncitori sau vanzatori, ar putea sa va fie de ajutor sa luati in considerare urmatoarele:

  • Cu totii suntem egocentrici.
  • Cu totii suntem mult mai interesati de propria noastra persoana decat de orice altceva de pe lumea asta.
  • Fiecare vrea sa se simta important si sa reuseasca ceva.
  • In fiecare exista dorinta arzatoare de a fi acceptat de ceilalti, fiindca astfel reuseste sa se accepte si el insusi.

Calea regala a abordarii celorlalti este de a-i  ajuta sa se placa mai mult.

Cautati sa gasiti lucruri marunte pentru a face complimente sincere. Fiti curiosi cu privire la ceilalti, faceti-le vizibile aprecierile dumneavoastra  si ascultati-i inainte de a formula orice cerere.

Doriti sa faceti o impresie buna asupra celuilalt. Dar cea mai eficienta cale de a-l impresiona pe celalalt este sa-l faceti sa inteleaga cat de impresionat sunteti dumneavoastra de el. Dandu-i celuilalt impresia ca este important  – facandu-l sa inteleaga ca va impresioaneaza – nu inseamna ca vi se ia ceva. Tot asa, nu inseamna ca va umiliti sau ca dati dovada de servilism. Pur si simplu inseamna ca il respectati si-l faceti sa simta cat este de important.

Asadar, orice persoana este insetata de ceva, indiferent ca este vorba despre recunoastere, companie, intelegere, iubire. Exista un singur lucru care nu lipseste niciodata de pe lista nevoilor unui om, si aceasta este dorinta de a se simti valoros.

Nu exista un compliment mai mare pe care sa-l poti face unui om decat sa-l ajuti sa fie util si sa-si gaseasca satisfactia si sensul in viata.

Psihoterapeut Cătălina Ioana DASCĂLU – Psihoterapeut autonom practicant, acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania, cu specializare in psihoterapie sistemica,  de cuplu si familie, consiliere maritala, premaritala si divort, optimizare relationala si comunicare, sexualitate si identitate sexuala. Life coach si practician de programare neuro-lingvistica.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.