You are here: Home > Articole, Resurse > Principiul Puterii

Principiul Puterii

Principiile dupa care traiti viata creeaza lumea in care traiti; daca schimbati principiile dupa care traiti, veti schimba lumea in care traiti.

Cu totii dorim putere. Chiar daca nu dorim sa conducem natiuni sau corporatii, dorim sa realizam ceva in viata. Vrem sa ne asculte copiii nostri; vrem  ca cei cu care colaboram sa lucreze cu noi si nu impotriva noastra; vrem sa ne respecte prietenii. Multi  va vor spune ca cheia puterii rezida in forta, negociere, constrangere sau compromis.  Desi aceste tactici va pot ajuta sa obtineti ce dori pe termen scurt, ele nu creeaza o putere care sa dureze.

Puterea adevarata  si durabila nu vine din tactici si manevre, negociere si intimidare. Ea este in acelasi timp mai subtila si mai complicata decat atat. Este onoarea. Exact! Onoarea este putere! Cand ceilalti te onoreaza, detii o influenta sustinuta si pe termen lung asupra lor. Aceasta este Principiul Puterii.

Este acel tip de putere detinut de Mahatma Gandhi si de Nelson  Mandela, puterea care inspira loialitate si devotement si care transcende timpul si spatiul. Ea se bazeaza pe incredere si respect si dainuie mult dupa moartea celui care a detinut-o. Ea ii inalta si ii motiveaza pe cei care ii atinge.

In relatiile care sunt foarte importante pentru noi, cum ar fi cu membrii apropiati ai familiei, asociati, merita sa facem investitia de a opta sa operam pornind de la puterea bazata pe principii.

Puterea bazata pe principii inspira o intrebare cu raspuns deschis: “ Ce putem facem noi  impreuna si care sa ne tina impreuna?” Ea creeaza posibilitati. Ea inspira sinergia, in care contributiile tuturor partilor se combina pentru a crea noi optiuni si noi ocazii, mai mari si mai bune decat orice ai putea fi sau face de unul singur.

Ce anume devine posibil pentru ca gandim si muncim impreuna fiindca asa vrem, fiindca nutrim unii pentru altii incredere, respect si onoare?

Acest fel de putere nu mai este extern noua. Puterea bazata pe principii se concentreaza pe interior. In cazul puterii bazata pe principii exista control? Da. Se numeste auto-control. Acesta nu mai este extern. Este intern si se bazeaza pe capacitatea interioara pe care o au oamenii de a fi duri cu ei insisi, de a se stradui mai mult cand subordoneaza ce vor ei unei cauze pe care au ales-o. Aceasta inseamna a renunta la ceea ce vrem acum in favoarea a ceea ce vrem mai mult. A renunta la ceea ce nu e atat de important in favoarea a ceea ce este cel mai important.

Interdependenta se cultiva. Puterea coercitiva tinde sa cultive diverse feluri de dependent. Puterea utilitara cultiva si incurajeaza independent: ambele parti aleg. Putem alege sa fim impreuna, putem alege sa ne separam.

Care este calitatea relatiei pe care o incurajeaza puterea bazata pe principii? Interdependeta.

Cand esti dependent, esti foarte vulnerabil. Trebuie sa ii convingi pe alti oameni sa faca diverse lucruri pentru tine. Este o situatie de mare risc. Dependenta se concentreaza pe oameni  din afara ta insuti. Vrei ca altii sa aiba grija de tine. Vrei ca altii sa te faca fericit.

Daca treci la puterea utilitara, esti mai putin vulnerabil; este mai putin riscant. Crescandu-ti capacitatea de a-ti purta singur de grija, increderea ta creste. “ Sunt in stare, pot sa-mi port singur de grija. Daca o alternativa nu functioneaza, voi alege altceva.”

Veti duce mereu cu voi faptele si sentimentele legate din aceasta experienta. Cand va trebui sa luati decizii esentiale, veti putea fi intelepti, veti putea evita actiuni – expedient pe termen scurt, spunandu-va: “ In ce alt mod as putea reactiona la aceasta situatie? Nu sunt obligat sa actionez pe baza temerilor mele. “

As putea spune ca, in cazul puterii bazata pe principii, riscul este calculat. Posibilele castiguri – precum cresterea respectului de sine, onoarea, maim area capacitate de a oferi iubire autentica, auto-control mai eficace – merita riscurile.

Consecintele vietii traite cu onoare

In cazul puterii bazata pe principii, iata ce facem:

Convingem

Suntem rabdatori

Suntem blanzi

Ii invatam pe altii

Acceptam

Suntem buni

Iubim

Invatam

Disciplinam

Suntem consecventi

Traim cu integritate

Acestea sunt rezultatele pe care le obtinem in cazul puterii bazata pe pricipii:

Parteneri si parteneriate

O transformare reciproca

Sinergie

Riscuri calculate

Capacitate crescuta

Control intern pozitiv

Autocontrol

Comportament etic

Relatii de interdependent

Proactivitate

Incredere

Solutii castig/ castig

Acorduri de partneriat

Relatii pe termen lung profund satisfacatoare

Fragmente din cartea “ Principiul Puterii. Impune-te cu Onoare! ” - autor: Blaine Lee, Covey Leadership Center

Editura All. Link catre website-ul editurii Aici

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

2 Responses to “Principiul Puterii”

  1. I should say just how I have to agree with you on the post in regards to Principiul Puterii | Psihoterapie Iasi. I just find a lot more that others are simply just not prepared to listen to reason concerning this idea. Continue the nice job and My spouse and i will keep on observing in addition to the a great many other happy audience at this website.

  2. Thank you for your kind words of appreciation, Linwood.

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers