You are here: Home > Articole, Resurse > Indicatori ai increderii in relatiile de cuplu

Indicatori ai increderii in relatiile de cuplu

Ati incercat vreodata sa mergeti pe o strada, in timpul noptii, intr-un oras necunoscut? Probabil ca veti fi intr-o permanenta alerta si fiecare zgomot ar putea sa sune amenintator. Este posibil sa aveti un mers mai grabit si sa aveti tendinta de a privi in spate, peste umar, incercand sa distingeti orice posibil pericol ce ar putea sa apara din umbra.

Daca priviti cu atentie la dumneavoastra insiva, ati putea sa descoperiti ca acelasi sentiment de alerta este prezent atunci cind cunoasteti noi persoane, cand sunteti la inceputul unor relatii  sau atunci cand sunteti in situatia de a depinde de fiabilitatea celorlalti. Drumul parcurs pare a fi nesigur si plin de neprevazut.

Prezenta increderii este cruciala pentru soliditatea  si confortul relatiilor interumane. Capacitatea de a avea incredere si de a simti reciprocitatea acesteia reprezinta o conexiune esentiala in orice relatie . Increderea  ofera spatiul in care ne dam libertatea de a ne simti protejati si in siguranta.

Urmatoarele aspecte pot fi considerate indicatori ai gradului de incredere pe care partenerii il manifesta unul fata de celalalt si fata de relatie:

Previzibilitatea.  Este fundamentala prezenta previzibilitatii in crearea sentimentului de incredere. Daca puteti anticipa ca o persoana va reactiona in acelasi mod de fiecare data cand ii solicitati un anumit lucru, veti fi mult mai deschisi sa ii acordati incredere.

Onestitatea. Sinceritatea reprezinta un must have al oricarei relatii. Consolidarea reala a unei relatii este imposibila in absenta onestitatii. Mesajul transmis, fiind onest, este urmatorul: “ Am curaj sa-mi asum propiile puncte de vedere si consider ca cel mai valoros dar pe care il primesc de la tine este faptul ca imi poti oferi libertatea de a fi eu , fara a te simti amenintat de aceasta”.

Loialitatea . Cele mai puternice relatii de incredere se cladesc pe deschiderea partenerilor de a fi unul langa celalalt in perioade de adversitati sau tranzitii.  A alege sa ramai linga partner in momentele in care evadarea ramine o optiune  reprezinta o punte spre loialitate si, deci, spre incredere.

Angajamentul. Un aspect foarte important al angajamentului este devotamentul partenerilor in cadrum relatiei. Este foarte greu sa ai incredere in cineva care se gandeste vag la viitorul relatiei in care este implicat. Angajamentul reprezinta alegerea libera de a ramane linga si impreuna cu o alta persoana, “ la bine si la rau” , dincolo de obisnuitele suisuri si coborasuri ale vietii de fiecare zi.

Delimitarea granitelor . Facand un mic exercitiu de imaginatie, ati putea sa incercati sa vizualizati relatia voastra ca pe o gradina imprejmuita de un gard. Gardul  este construit din lucrurile pe care le considerati amandoi importante pentru mentinerea relatiei. Uneori, aceste granite sunt clare pentru ambii parteneri, dar de cele mai multe ori nu sunt discutate deschis. Granitele pot iesi in evidenta atunci cand unul dintre parteneri paseste dincolo de gard. Granitele reprezinta, de asemenea, un mixaj de atitudini impartasite – legate de bani, ingrijirea copiilor, sex, serviciu si viata de familie – , de credinte unice si personale legate de relatie.

Psihoterapeut Cătălina Ioana DASCĂLU - Psihoterapeut autonom practicant, acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania, cu specializare in psihoterapie sistemica,  de cuplu si familie, consiliere maritala, premaritala si divort, optimizare relationala si comunicare, sexualitate si identitate sexuala. Life coach si practician de programare neuro-lingvistica.

Follow: www.facebook.com/psihoterapieiasi

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.