You are here: Home > Articole, Resurse > Principii generale ale programarii neuro-lingvistice

Principii generale ale programarii neuro-lingvistice

1. Comunicarea are loc în permanenta.

Nu este posibil sa nu comunicam. Informatiile circula în permanenta prin cele cinci canale senzoriale: vazul, auzul, pipaitul, mirosul si gustul.

Valorificarea lor are loc, de cele mai multe ori, inconstient, si toti cei care se gasesc în raza de actiune a comunicarii sunt influentati,într-un mod sau altul, de mesajele emise.

De exemplu, cel care nu spune nimic în cadrul unei discutii, nu face altceva decât sa transfere centrul de greutate al comunicarii sale active în celelalte patru canale de comunicatie care-i sunt accesibile.

2. Scopul comunicarii este reactia care se declanseaza.

Se poate verifica daca functioneaza comunicarea, luandu-se in considerare  masura în care receptorul întelege, pe baza informatiilor primite, ceea ce vrea sa-i transmita emitatorul. Daca acest lucru nu este posibil, oricât de buna ar fi fost intentia emitatorului, receptorul nu va întelege mare lucru. În afara de aceasta, mesajul trebuie transmis în asa fel încât receptorul sa se comporte asa cum si-a dorit emitatorul. În caz contrar, comunicarea nu a avut efectul scontat.

De exemplu: mergi pe strada si lânga tine se opreste o masina. Soferul îti arata un bilet cu o adresa pe care o cunosti. Fiind perspicace, concluzionezi ca individul vrea sa-i arati drumul si tu i-l explici detaliat. În final, soferul spune: “Can you tell it in English, please?!” Îti dai seama ca n-a înteles nimic fiindca nu întelege limba româna. Acum poti sa-ti aduni cunostintele de engleza sau poti face un desen – deci sa încerci sa comunici pe alte cai.

A repeta doar mai tare, ceea ce fac multi oameni aflati întroasemenea situatie, nu ajuta cu nimic, fiindca cel care nu vorbeste decât engleza nu întelege româna oricât de tare ai vorbi.

3. Oamenii reactioneaza  la modelul lor despre realitate si nu la realitate a însasi.

Daca acum 400 de ani i-ai fi povestit cuiva despre lumina electrica, despre avioane sau masini, probabil ca ar fi râs de tine sau te-ar fi dus  la inchizitie. Astazi, lucrurile acestea sunt atât de firesti încât nimeni nu mai face caz de ele. S-a schimbat imaginea general acceptata a lumii, harta noastra a realitatii, si odata cu ea si reactia oamenilor la anumite lucruri.

Totusi, si astazi multi dintre contemporani au dificultati în a-si imagina ca fortele materiale subtile ar fi ceva real si ca ar putea influenta existenta vreunui om. Acum 400 de ani, nimeni nu s-ar fi îndoit de asta.

4. Corpul, spiritul si sufletul sunt parti diferite ale întregului uman, strâns legate intre ele.  Schimbarea unui element le influenteaza si pe celelalte.

Sigur ca ti s-a întâmplat si tie o data: datorita unei schimbari surprinzatoare, un om se simte extrem de fericit si tu observi acest lucru din atitudinea sa corporala. Mersul sau este diferit, i se schimba comportamentul, expresia fetei, toate exprima marea sa bucurie interioara.

Tot asa, o ranire corporala îi poate speria spiritul si-i poate afecta gândirea logica.

5. Individul care este mai flexibil în comparatie cu semenii sai îsi formeaza mediul.

Daca ti-ai fixat anumite atitudini rigide în relatiile cu altii, poti avea anumite dificultati. Flexibilitatea, insa, iti permite sa rezolvi contructiv problemele, in functie de necesitati.

6. Oamenii nefericiti, bolnavi, nu sunt terminati - ei doar folosesc ceea ce pot si au, într-un mod incorect.

Cel care traieste în armonie cu el însusi si accepta plin de dragoste tot ceea ce reprezinta el, atât nevoile cât si slabiciunile sale, este autentic.

Cel care încearca sa fie un altul, care se neaga pe sine sau o anumita parte a sa, se confrunta cu propria persoana si-si consuma timpul si fortele în lupta absurda împotriva propriei identitati. De aici iau nastere nefericirea si boala.

De aceea, oamenii care doresc sa duca o viata mai buna, nu trebuie decât sa dezvolte întelegere fata de propria persoana si sa lase lucrurile sa functioneze in maniera cea mai potrivita pentru ei.

7. Fiecare actioneaza pe cât de bine poate s-o faca la momentul respectiv.

Ti s-a întamplat si tie: înveti ceva important si te gândesti: “Doamne, daca as fi stiut asta atunci, n-as fi facut atâtea greseli!”  Este corect. Dar, pentru a putea învata acum acest lucru, pâna în acel moment a trebuit sa aduni experiente si sa le integrezi în personalitatea ta.  Peste câtiva ani, vei gândi în mod asemanator despre ceea ce faci acum. Si? Cu totii ne schimbam în permanenta, învatam si devenim mai competenti. Permite-ti sa-ti accepti capacitatile actuale, foloseste-le si bucura-te ca mâine ai sa poti face acelasi lucru mai bine, fiindca te-ai hotarât sa înveti în permanenta din ceea ce ti se întâmpla. în viata.

8. Într-un anumit context, fiecare actiune este utila si valoroasa.

Imagineaza-ti ca, în mod constant, te exprimi neclar, îti respecti rareori cuvântul, îi ajuti pe ceilalti sa greseasca, eviti sa actionezi sau nu-ti asumi niciodata responsabilitatea. Poate ca acum te gândesti: “Asta ar fi groaznic!” “Cine ar mai vrea sa aiba de-a face cu mine? Mi-as putea rata si cariera profesionala. Nimeni nu ma va mai trata cu seriozitate!” Poate ca aceasta atitudine nu ar fi prea utila în mediul tau. Daca ai fi însa politician, actionând în acest mod, ai avea perspective promitatoare sa faci o cariera stralucita. Poate ca acest exemplu ti se va parea prea dur, dar gândeste-te: exista asa de multe situatii de viata, culturi si subculturi. Indiferent ce faci,  în cel putin o situatie este potrivit pentru tine sa actionezi chiar asa cum actionezi în acel moment.

9. Cu cât individul are mai multe posibilitati de alegere pentru structurarea vietii sale, cu atât aceasta va fi mai lipsita de frictiuni si mai satisfacatoare.

Marea sa capacitate de adaptare i-a permis omului sa supravietuiasca si sa se poata impune chiar si în· conditii de mediu extreme. Gândeste-te doar la eschimosi sau la aborigenii din pustiurile Australiei. Cine nu este flexibil, se închide în fata situatiilor de viata aflate în vesnica schimbare.

Un om întelept a afirmat odata: “Singurul lucru constant din viata este vesnica schimbare!” si cred ca-i putem confirma afirmatia si prin propriile noastre experiente.

Deoarece flexibilitatea este asa de importanta în depasirea cu succes a problemelor pe care ni le ridica viata, un principiu extrem de important al consultantei  NLP este cel de a crea mai multe posibilitati de alegere în cadrul efortului de rezolvare a acestora.

(Va urma)

Fragment din cartea “Manualul NLP-ului spiritual” (autor Walter Lübeck), Editura MIX, www.edituramix.ro

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers