Dincolo de dramele personale, cu autenticitate și curaj
Ca exploratori ai propriei existențe, este esențial să creștem și să ne înțelegem povestea de viață. Aceasta înseamnă să aveam curaj să privim în față dramele din viața noastră, prin conștientizarea identităților false ce am considerat că ne reprezintă la un moment dat.
Adeseori, a păși dincolo de fațada pe care ne-am construit-o cu atâta migală, ne poate face să ne simțim vulnerabili și expuși. Este ceea ce am învățat să facem atât de bine încă din vremurile în care eram copii – să ascundem acel loc din noi înșine în care ne simțim vulnerabili și, în ciuda tuturor aparentelor adversități, atât de autentici și de noi înșine. Din momentul în care vom avea curajul să ne privim propriile secrete direct și sincer față de noi înșine, vom vedea că dramele și justificările nu ne mai pot proteja și unicul drum de urmat este cel al onestității față de sine.
Trăim starea de împăcare cu noi înșine doar dacă ne iertăm pe noi înșine și pe ceilalți, fără să mai opunem rezistență lecțiilor de viață pe care le avem de parcurs și de învățat. Iertarea nu înseamnă să spunem că este în regulă ce ni s-a întâmplat, ci să ne eliberăm de sentimentele negative pe care le avem în legătură cu acel eveniment și cu persoanele implicate. Putem să vindecăm rănile emoționale și traumele din trecut prin înțelegerea modului în care acestea au contribuit la înțelepciunea pe care o avem astăzi.
Evenimentele din viața noastră au un sens. Înțelegerea acestuia ne ajută să descoperim un nou nivel al valorii de sine. Prin această nouă valoare de sine, vom fi liberi să folosim înțelepciunea oferită de povestea noastră, fără să mai trăim în umbra acesteia. Vom fi pregătiți să lăsăm garda jos și să renunțăm la a ne mai ascunde după dramele personale, folosind propriile răni emoționale pentru a ne justifica starea de victimă, subminându-ne, în acest mod, puterea.
Înțelegându-ne propriile povești de viață, fără a ne reduce identitatea la acestea și a le lăsa să ne definească, renunțăm la rolurile pe care am ales să le jucăm, în anumite contexte, pentru a ne adapta situațiilor de viață. Renunțăm, in acest mod, la etichetele pe care noi sau alții le-am lipit în încercarea de a da o formă personalității noastre. Privindu-ne cu ochi de observator, trecem dincolo de fațadă și de auto-limitări, lărgindu-ne perspectiva asupra posibilităților și resurselor pe care deja le deținem.
* Articol publicat in Cotidianul Regional al Moldovei EVENIMENTUL Aici
Psihoterapeut Cătălina Ioana DASCĂLU - Psihoterapeut autonom practicant, acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania, cu specializare in psihoterapie sistemica, de cuplu si familie, consiliere maritala, premaritala si divort, optimizare relationala si comunicare, sexualitate si identitate sexuala. Life coach si practician de programare neuro-lingvistica.