You are here: Home > Articole > Dincolo de frustrare, cu rabdare

Dincolo de frustrare, cu rabdare

Ai rabdare cu toate lucrurile, dar, mai cu seama, ai rabdare cu tine insuti. – Sfantul Francisc de Sales

Nu ti se indeplineste o dorinta atunci cand ai considerat  ca ai nevoie sa primesti ceea ce ai cerut.  Ai fost respins. Poate ca esti dezamagit acum. Te intrebi cum sa faci fata acestor probleme. Ai putea sa lasi nervii sa puna stapanire pe tine, sa explodezi, sa adopti atitudinea unei victime, sa fortezi lucrurile sa se intample in maniera si in directia dorita de tine sau, pur si simplu, ai putea sa ai rabdare.

In viata cotidiana, ne confruntam cu numeroase situatii stresante. Dimineata, la pranz sau seara, oricand poate sa apara un eveniment care sa ne produca o stare de enervare sau de frustrare.  Pe de o parte, putem sa lasam nervii sa puna stapanire pe noi, sa explodam, sa pozam in victime sau sa incercam sa fortam lucurile pentru a fi cum vrem noi. Toate aceste reactii ne indeparteaza de ceilalti si pot sa alimenteze sentimentele de furie sau frustrare pe care deja le avem. Pe de alta parte, o optiune ar putea fi sa invatam sa transformam, cu rabdare, frustrarea.

Frustrarea este un sentiment de agitatie sau de intoleranta, declansat de faptul ca nevoile nu ne sunt satisfacute imediat, in forma dorita de noi. Frustrarea deriva din incapacitatea de a accepta ca multumirea poate sa vina si mai tarziu. Ea reprezinta o cheie care nu deschide nicio usa. Daca ne lasam stapaniti de frustrare, vom fi mereu nemultumiti, in continua divergenta cu viata.

Rabdarea reprezinta, in acest context, o stare activa, o alegere de a ne mentine in asteptare pina cand avem certitudinea ca putem sa actionam cu eficienta. Rabdarea este o victorie a creierului rational asupra celui impulsiv, un mecanism de a face fata lucid sentimentelor.

Ideea nu e sa devenim excesiv de controlati sau sa ne inhibam spontaneitatea, ci sa ne dezvoltam rabdarea ca pe o strategie de garantare a succesului. Rabdarea nu vine de una singura. Aceasta trebuie cultivata cu grija. Cand ne simtim frustrati, am putea sa alegem rational sa avem rabdare. Cand ne simtim dezamagiti sau avem de-a face cu un obstacol, rabdarea poate inlocui o reactie care ne consuma psihic cu una calma, care ne stabilizeaza nivelul glucozei in sange si  tensiunea arteriala.

Rabdarea, contrar imaginii generale, nu inseamna indolenta sau resemnare. Rabdarea inseamna putere, puterea de a ne elibera emotional si de a astepta cel mai potrivit moment pentru a actiona. Rabdarea reprezinta, in ultima instanta, o forma de compasiune, o reintoarcere la intuitie, un mod de a ne regasi echilibrul emotional intr-o lume plina de frustrare.

Vazut dintr-o perspectiva materialista, succesul inseamna sa obtinem ce vrem, cand vrem. Daca nu reusim, nerabdarea este justificata. Din punct de vedere spiritual insa, succesul inseamna sa putem sa avem rabdare si sa ne simtim bine cu noi insine fie ca obtinem, fie ca nu obtinem ceea ce ne dorim. Totul se rezuma la atitudine. Schimbarea de paradigma inseamna sa constientizam faptul ca dezamagirile nu sunt neaparat esecuri. Ele reprezinta lectii de viata deghizate.

Cultivarea rabdarii ne permite sa abordam viata cu relaxare, abordare care este dificil accesibila celor care sufera de irascibilitate cronica. Rabdarea este un mod de a ne sustine calmul, permitandu-ne sa privim dincolo de supararea de moment, redescoperind starea de echilibru si de liniste.

A-ti trata cu rabdare dezamagirile, fara sa te prabusesti, poate fi o victorie psihica mai mare decat simplul fapt de a-ti implini “toate” dorintele.

Psihoterapeut Cătălina Ioana DASCĂLU - Psihoterapeut autonom practicant, acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania, cu specializare in psihoterapie sistemica,  de cuplu si familie, consiliere maritala, premaritala si divort, optimizare relationala si comunicare, sexualitate si identitate sexuala. Life coach si practician de programare neuro-lingvistica.

Follow: www.facebook.com/psihoterapieiasi

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
https://www.psihoterapieiasi.ro/ 2024-06-24T05:22:42+00:00 website average bounce rate