Darul intuitiei sau cum sa calatorim dincolo de harta
Ce facem înainte de a pleca într-o călătorie? De multe ori, planificăm traseul, consultând hărți rutiere. Dincolo de nevoia noastră de certitudine, acestea nu ne vor oferi niciodată o descriere exactă a drumului până la destinație. Numai experienţa noastră poate face acest lucru.
În orice situaţie de viață, apare un moment în care iau sfârşit pregătirile şi începe experienţa. Faptul că ştim că ne-am pregătit bine, ne poate da convingerea că totul va fi în regulă, dar reuşita apare numai atunci când ne bizuim pe noi înșine. Pe parcursul călătoriei apar întâmplări neaşteptate, abateri din drum, schimbări de vreme. A conduce o maşină este cu totul altceva decât a te uita pe o hartă. Cel mai bun lucru pe care această gândire lineară şi secvenţială ţi-l poate da este o hartă a experienţei tale potenţiale.
Atunci când te afli în mijlocul experienţei, există semne care te ajută. Indicatorul de ocolire îţi spune că trebuie să schimbi direcţia. Indicatoarele de pe autostradă îţi spun cum s-o iei pe banda care trebuie, sau când să faci la stânga. Există indicatoare care-ţi arată unde se află locuri în care poţi să mănânci, să dormi sau să găseşti benzină.
Indicatoarele vin din interfaţa dintre realitatea exterioară şi cea interioară. Ele sunt create prin conexiunea noastră intuitivă cu viaţa. Indicatoarele ne apar numai în momentul prezent. Nu găseşti unul care să-ţi spună „Mâine sau, cândva, luna viitoare, mergi drept înainte”. Indicatorul ne arată cum să procedăm, aici şi acum. Fiecare dintre noi are acces la îndrumarea aflată la un nivel emoţional profund. Dacă „vom fi împreună” cu experienţa noastră, vom simţi indicatoarele care apar. Ele ne vor spune simplu: „asta e în regulă” sau “nu e bine ce faci” .
A încerca să-ne ghidăm doar după harta mentală care ne arată „cum să ajungem acolo” este un exerciţiu inutil. Pur şi simplu, nu putem ști dinainte. Atunci când vom fi în interiorul experienţei, dacă suntem suficient de prezenți și de atenți, indicatoarele vor apare şi vom ști cum să ajungem acolo unde trebuie să ajungem. Este util să ne facem planuri, însă nu întotdeauna suficient pentru a ajunge la destinație. Viața se întâmplă și ne oferă întotdeauna provocări şi daruri neașteptate. Important este să fim atenți pentru a le vedea la timpul potrivit.
Psihoterapeut Cătălina Ioana DASCĂLU
* Articol publicat in Cotidianul Regional al Moldovei EVENIMENTUL Aici