You are here: Home > Acasa, Articole > Despre gelozie in relatia de cuplu

Despre gelozie in relatia de cuplu

Una dintre provocările relației de cuplu este gelozia, o veritabilă “sabie a lui Damocles”, mai ales atunci când acest sentiment devine mistuitor și obsesiv. Gelozia  afectează atât dinamica echilibrată a relației, cât și viețile partenerilor implicați.

Într-o relație de cuplu,  tendința spre gelozie a partenerilor este influențată de gradul de angajare al acestora din punct de vedere afectiv în relație, de insecuritatea percepută de partenerul gelos, precum și de emotivitatea acestuia, în sensul capacității de a resimți cu intensitate emoțiile.

Strategiile cel mai des folosite de persoanele afectate de gelozie cronică sunt: supravegherea strictă (vor sa știe în detaliu care este activitatea zilnică a celuilalt), restricționarea contactelor (au nevoie să controleze și să limiteze situațiile sociale ale partenerului, să îi selecteze “la sânge ” prietenii ), devalorizarea (se străduiesc să-l facă să se simtă neputincios, inutil și incapabil, putând ajunge la insulte și amenințări).

O persoană geloasă trăiește cu intensitate emoții precum teamă și neliniște, fiind într-o permanentă agitație. Pentru persoanele geloase important nu e să iubească, ci, mai ales, să fie iubite în forma imaginată de acestea. Eforturile făcute înainte pentru binele comun se pot transforma în poveri greu de dus, foarte des persoana geloasă făcând reproșuri de genul “Eu fac totul pentru noi, pentru relația noastră și tu…?”, considerându-se neîndreptățită și umilită de presupusa absență afectivă a partenerului din relație. Paradoxal, dacă la rândul lor provoacă gelozia, ei resping deseori sentimentul de culpabilitate, fiind adesea convinși că ar fi vorba de ceva complet diferit de ceea ce îi reproșează partenerului.

Gelozia poate fi favorizată de probleme legate de stima de sine. În alegerea partnerului de cuplu, majoritatea se va orienta către persoane care nu depășesc propriul nivel de atractivitate. Pentru unii, însă, instabilitatea stimei de sine determină sentimente de inferioritate față de orice partener, generând spaima de a nu fi înșelați cu altcineva mai seducător. Persoanele geloase nu sunt numai suspicioase, cât mai ales excesiv de dependete afectiv de partenerul de cuplu, dezvoltând o mistuitoare teamă de a nu fi părăsite de acesta. Împiedicându-l pe celălalt să respire, închizându-l în colivia propriilor frici și amenințări, va accentua un risc pe care persoana geloasă crede că îl diminuează prin supraveghere constantă și strictă. Tocmai pentru că în spatele sentimentului înșelător de gelozie, se ascund multiple angoase și conflicte interioare, ce au nevoie să fie explorate și înțelese.

Pentru a trece la un nou nivel al relației, este necesar ca persoana geloasă să capete un nou înțeles cu privire la semnificația propriei istorii de viață și a modului în care a făcut față momentelor de abandon și de trădare a încrederii în trecut.

Psihoterapeut Cătălina Ioana DASCĂLU

*Articol publicat in Cotidianul Regional al Moldovei EVENIMENTUL, Rubrica Sfatul psihologului Aici

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
https://www.psihoterapieiasi.ro/ 2024-06-24T05:22:42+00:00 website average bounce rate