You are here: Home > Acasa, Articole > Cum sa relationam dincolo de intentiile ascunse

Cum sa relationam dincolo de intentiile ascunse

Suntem, uneori, suspicioși cu privire la intenția pe care o are celălalt atunci când ni se adresează.  Mă refer la acele situații comune când ni se pare că citim dincolo de cuvintele interlocutorului nostru anumite motivații care nu au fost declarate direct. Aceste momente delicate din cadrul procesului comunicării, dacă nu sunt dezamorsate la timp prin întrebări de clarificare, reprezintă veritabile bombe cu ceas pentru buna relaționare.

Deși par reale presupunerile noastre în legătură cu intențiile celorlalți, ele sunt adesea hazardate. De obicei, atribuim intenții altor persoane pe baza impactului pe care îl au acțiunile lor asupra noastră.  Atunci când intră în acțiune gândirea automată și mai puțin cea reflexivă, ne putem simți răniți sau desconsiderați, deși ceilalți nu au avut intenția să ne rănească.

Un prim pas în remedierea acestor situații comune este de a separa intenția celuilalt de impactul cuvintelor sau acțiunilor sale asupra noastră. Putem realiza aceasta, reflectând la următoarele întrebări: Ce a spus sau a făcut, de fapt, cealaltă persoană? Care a fost impactul acțiunilor acesteia asupra noastră? Pornind de la acest impact, care este presupunerea mea legată de intenția celeilalte persoane?

Pe tot parcursul demersului de a răspunde la aceste întrebări, este esențial să păstrăm în minte că presupunerile noastre legate de intențiile celuilalt sunt doar ipoteze ce au nevoie de validare de către interlocutorul nostru.

Reacția noastră la cuvintele sau acțiunile altei persoane spune ceva despre noi și nicidecum despre cealaltă persoană. Este vorba despre semnificația pe care noi o atribuim anumitor evenimente de viață, semnificație impregnată de emoțiile noastre dominante și de interpretările pe care le facem cu privire la înțelesul situațiilor pe care le trăim. Realitatea se naște din comunicare, prin punerea în comun a modului în care percepem experiențele noastre individuale. Tocmai de aceea, este important ca atunci când avem o neclaritate cu privire la intențiile altei persoane să-i comunicăm acesteia impactul faptelor sale asupra noastră și să-i facem cunoscută presupunerea noastră cu privire la intențiile sale, concentrându-ne asupra sentimentelor și lăsând deoparte acuzațiile.

* Articol publicat in Cotidianul Regional al Moldovei EVENIMENTUL Aici

Psihoterapeut Cătălina Ioana DASCĂLU - Psihoterapeut autonom practicant, acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania, cu specializare in psihoterapie sistemica,  de cuplu si familie, consiliere maritala, premaritala si divort, optimizare relationala si comunicare, sexualitate si identitate sexuala. Life coach si practician de programare neuro-lingvistica.

Follow: www.facebook.com/psihoterapieiasi

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
https://www.psihoterapieiasi.ro/ 2024-06-24T05:22:42+00:00 website average bounce rate