Despre frica de esec, cu relaxare si determinare
Indoielile noastre sunt tradatori, si ne fac sa pierdem binele pe care l-am putea obtine adesea, prin teama de a incerca. William Shakespeare
Cu totii avem vise pe care dorim sa le indeplinim. La unele dintre ele, se intampla sa le dam termene limita de finalizare si sa le transformam in obiective cu potential de realizare. Se intampla, insa, uneori sa amanam sau sa renuntam trecerea la actiune si, astfel, obiectivele noastre sa fie inchise in cufarul multor altor vise la care am renuntat prematur din frica de a incerca.
Teama de esec este ceea ceea ce ne tine legati de rampele de lansare si ne impiedica sa ne realizam visele, fiind un lant care de multe ori poate fi destul de greu de taiat. In timp, teama de esec este vocea care ne invata sa nu mai visam. “La ce bun sa mai visez, daca oricum nu voi putea sa obtin ceea ce imi doresc?” este o intrebare des auzita la persoanele care fie imi calca pragul cabinetului, ca si clienti, fie la prietenii apropiati. Ceea ce pot sa remarc, totusi, este faptul ca, in ciuda tuturor fricilor, in fiecare dintre cei atinsi de teama de esec exista un rezervor urias de resurse care asteapta sa fie explorat.
Frica de esec ne determina sa ne concentram asupra unor lucruri care nu sunt reale, care sunt plasate intr-un viitor iluzoriu, facandu-ne prizonieri intr-o lume virtuala. Ne opreste sa facem ceea ce stim ca ar aduce mai multa bucurie si armonie in viata noastra, pur si simplu pentru ca alegem sa privim la ceea ce ne sperie in loc sa ne concentram pe pasii pe care ii avem de urmat pentru a ne urma visele.
Iata un exercitiu ce ar putea sa-ti fie util pentru identificarea temerilor care-ti submineaza procesul de atingere a rezultatelor pe care ai decis ca doresti sa le atingi.
Ce doresti sa obtii de fapt? Fie ca este vorba de o marire de salariu, un job mai bun, o noua relatie sau sa pornesti propria afacere, fa o lista cu ceea ce doresti si apoi noteaza obstacolele care ar putea sa ingreuneze drumul pe care il ai de parcurs pentru a-ti atinge obiectivul. In spatele fiecarui obstacol identificat, sta o temere convertita intr-o convingere de genul “Eu niciodata….”, “Sigur el/ea nu ma va asculta….”, “Poate ca este prea tarziu ca sa ….”, “Sigur unul/una ca mine nu poate sa ….”, “Dar daca….”. Aceste convingeri dau glas temerilor noastre de a incerca sa ne atingem visele. Si ca orice convingere, sta in puterea noastra sa le schimbam cu altele care sa ne ajute sa obtinem rezultatele dorite.
O data teama identificata, pasul urmator este atenuarea si anularea ei. Sa atenuam o teama este ca si cum am dezamorsa o bomba; devine total inofensiva si lipsita de putere de a ne afecta in vreun fel oarecare. Deseori apreciem in mod exagerat temerile, acordandu-le mai multa putere decat ar avea ele insele ca potential de materializare. De aceea, este important sa le vedem dintr-o perspectiva corecta, folosind urmatoarele trei intrebari:
- Daca se va petrece ceea ce ma temca s-ar putea intampla, care ar fi cele mai rele consecinte?
- Ce este cel mai probabil sa se intample daca aceasta temere s-ar adeveri?
- Care este cel mai bun rezultat posibil pentru mine si pentru ceilalti daca as actiona contrar fricii?
Acest exercitiu te va ajuta sa privesti frica dintr-o perspectiva potrivita, apreciind obiectiv riscurile si beneficiile.
Daca teama este o emotie, esecul este o intamplare. Nu exista esec, exista doar rezultate. Cei mai multi dintre noi am fost educati sa ne temem de ceea ce se numeste esec. Cu toate acestea, cu totii am avut momente cand ne doream sa realizam ceva si obtineam cu totul altceva altceva. Poate ca este vorba de un examen ratat, de o suferinta provocata de o relatie de dragoste care nu a mers sau un interviu pentru un job pe care nu l-am trecut. Acestea sunt doar rezultate, intamplari asupra carora putem sa ne formam o imagine si din care sa invatam. Cele mai importante succese din societatea noastra nu apartin unor oameni care nu au pierdut niciodata, ci unor oameni care au stiut ca daca vor incerca ceva care daca nu va da rezultatele asteptate, cel putin vor castiga o experienta din care vor avea cu siguranta de invatat. Acestia vor folosi ceea ce au invatat, dupa care vor incerca sa faca ceva diferit. Vor intreprinde alte actiuni si vor obtine rezultate diferite.
Va este teama de esec? sau …Ce-ati zice daca ati invata ceva nou dintr-o noua experinta de viata? Putem invatata din orice experienta pe care o avem. Pentru a obtine alte rezultate, este nevoie sa actionam diferit. Tocmai in aceasta consta secretul succesului. Sa putem sa trecem peste disconfortul de moment, sa ramanem cu privirea atintita spre ceea ce dorim sa obtinem si sa continuam sa mergem.
Haideti sa ne oprim putin si sa reflectam asupra celor mai mari asa-zise esecuri din viata noastra. Ce am invatat din aceste experinte? S-ar putea sa fie cateva dintre cele mai pretioase lectii de viata pe care le-am avut si care ne-au sprijinit in devenirea a ceea ce suntem acum, cu toate potentialitatile noastre. Asadar, exista doar rezultate si lectii de invatat. Intotdeauna, fie ca vrem, fie ca nu, obtinem un rezultat. Daca nu este cel pe care ni-l dorim, putem schimba felul de a actiona si, astfel, sa obtinem rezultate diferite.
Psihoterapeut Cătălina Ioana DASCĂLU - Psihoterapeut autonom practicant, acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania, cu specializare in psihoterapie sistemica, de cuplu si familie, consiliere maritala, premaritala si divort, optimizare relationala si comunicare, sexualitate si identitate sexuala. Life coach si practician de programare neuro-lingvistica.