You are here: Home > Articole > Despre comunicarea eficienta, cu toleranta si deschidere

Despre comunicarea eficienta, cu toleranta si deschidere

Comunicarea eficientă este extrem de importantă  pentru dezvoltarea relațiilor sănătoase, fiind esențială pentru obținerea succesului în orice domeniu al vieții, profesional și personal.  Când oamenii se angajează în discuții eficiente, răspund direct la aspecte ce au legătură cu subiectul conversației, fără să încerce să-și impună punctul de vedere, manifestând deschidere și curiozitate cu privire la opiniile celuilalt. Într-o conversație eficientă, principalul scop ar trebui să fie înțelegerea toleranta  și nu demonstrarea cu orice preț a propriului punct de vedere.  Dacă veți încerca să demonstrați că dreptatea este de partea dumneavoastră, probabil că nu veți fi deschis la ideile altora și la punctele de vedere ce diferă de al dumneavoastră. Ne putem cunoaște de mulți ani și, cu toate acestea, să nu înțelegem în profunzime ceea ce gândește și ceea ce simte cu adevărat cealalată persoană, în mare parte pentru că alegem să fim mai puțin receptivi, fără a depune eforturi să ascultăm și să înțelegem. Dezbaterea și dezacordul sunt ingrediente esențiale în discuție și limbajul este adeseori folosit ca vehicul pentru exprimarea impulsurilor concurențiale. Amestecarea acestor două abordări constituie o rețetă sigură pentru obținerea unui dezastru în comunicare.

Gândirea critică, atât de importantă pentru a comunica eficient, presupune receptivitate, respectarea punctelor de vedere ale celorlalți și conlucrarea pentru atingerea unei înțelegeri reciproce cît mai bune.

Pentru a comunica eficient, este important să încercăm să înțelegem procesul de gândire al persoanei  cu care comunicăm, în concordanță cu punctual său de vedere. Aceasta înseamnă:

  • Renunțarea la judecățile de valoare. Este important să facem  un veritabil  efort de a aprecia ideile care au fost exprimate. Evaluările premature, de tipul “ Asta nu are sens”  întrerup procesul de comunicare. Uneori este nevoie de răbdare pentru a le da spațiu celorlalți să  exprime cât mai mult din ceea ce doresc să transmită.
  • Formularea răspunsului doar după ce ne-am asigurat că am înțeles punctual de vedere al interlocutorului.
  • Ascultare activă în timp ce apreciem exactitatea și relevanța ideilor exprimate, utilizînd întrebările potrivite pentru a clarifica aspectele aduse în discuție.

Așadar, pentru a ne angaja într-o discuție eficientă, trebuie să ne formulăm clar punctual de vedere, să ascultăm cu atentie răspunsul celeilalte persoane și să punem întrebări pentru a înțelege mai bine ceea ce aceasta spune, într-un context conversațional delimitat de respect și atenție reciprocă.

Disciplinindu-ne  să vorbim și să ne comportam cu claritate și concizie, vom reuși să diminuam efectele comunicării defectuoase, ceea ce ar putea fi un început promițător în rezolvarea unor probleme relaționale mai importante.

Oriunde am vrea să ajungem, primul pas ar trebui să fie înțelegerea celulalt, încercarea de a ne pune în locul lui. Înainte să ne lămurim cum trebuie să acționăm mai departe, ar fi indicat să constientizăm unde ne aflăm.

Odată ce ne asumăm încercarea de a îmbunătăți modul în care gestionăm conversațiile dificile, este posibil să observăm că întrebarea despre cum înțelege fiecare dintre noi lumea ne urmărește ca luna pe cerul nopții. Este un reper la care ne putem întoarce mereu, indiferent unde ne aflăm sau cu ce problema dificilă ne confruntăm.

Psihoterapeut Cătălina Ioana DASCĂLU – Psihoterapeut autonom practicant, acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania, cu specializare in psihoterapie sistemica,  de cuplu si familie, consiliere maritala, premaritala si divort, optimizare relationala si comunicare, sexualitate si identitate sexuala. Life coach si practician de programare neuro-lingvistica. Link contact: Aici

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.