You are here: Home > Carti > Originalii. Nonconformistii care fac lumea sa progreseze

Originalii. Nonconformistii care fac lumea sa progreseze

Autor: Adam Grant

Editura: Publica

ADAM GRANT a absolvit Universitatea Harvard și a obținut doctoratul în psihologie organizațională la Universitatea din Michigan. Este profesor la Colegiul Wharton al Universității din Pennsylvania. A fost recunoscut drept unul dintre cei mai influenți gânditori de talie mondială din domeniul resurselor umane și unul dintre profesorii favoriți ai BusinessWeek. Revista Poets and Quants l-a numit unul dintre cei mai buni 40 de profesori de business sub 40 de ani. Grant a devenit profesor titular la Wharton pe când nu împlinise încă 30 de ani și a primit distincția Excellence in Teaching pentru fiecare dintre cursurile pe care le-a ținut.

Folosind studii și istorii surprinzătoare, din domenii variate precum afacerile, politica, sportul și divertismentul, Grant explorează în cartea sa, Originalii, modul în care poți recunoaște o idee bună și în care poți vorbi deschis fără să fii redus la tăcere. Autorul analizează metodele prin care se alcătuiește o coaliție, prin care se alege momentul potrivit pentru acțiune și prin care se pot controla frica și îndoiala.

Intelepciunea populara sustine ca unii oameni sunt din nastere creativi, in vreme ce majoritatea au putine idei originale. Unii se nasc lideri, iar restul sa-i urmeze.  Unii oameni pot avea un impact real, dar majoritatea nu sunt capabili de asa ceva. In “Originalii”, Adam Grant spulbera toate aceste presupozitii. El demonstreaza ca oricare dintre noi isi poate spori creativitatea. El dezvaluie modul in care putem sa identificam ideile cu adevarat originale si sa prevedem care dintre ele vor da rezultate. El ne spune cand sa ne incredem in instinctul nostru si cand sa ne bizium pe altii. ne arata cum putem sa devenim niste parinti mai buni, cultivand originalitatea in copiii nostri, si niste manageri mai buni, incurajand diversitatea gandirii, si nu conformismul. Grant sustine ca marii creatori nu au neaparat cea mai inalta expertiza, ci cauta, mnai degraba, perspectivele cele mai largi. Succesul nu se obtine, de obicei, luand-o inaintea celorlalti, ci asteptand cu rabdare momentul potrivit sa actionezi.

Autorul arată cum se poate ajunge la idei inovatoare și pătrunzătoare prin simpla respingere a conformismului și prin îmbunătățirea statu-quoului. În acest sens, Adam Grant dă o serie de exemple care, la prima vedere, par greu de crezut: o angajată de la Apple care l-a sfidat pe Steve Jobs deși se afla cu trei trepte ierarhice mai jos decât el; o analistă care a desființat secretomania din cadrul CIA; un miliardar magician al finanțelor, care îi concediază pe angajați dacă nu sunt în stare să-l critice; un director executiv al unui post de televiziune care nici măcar nu a lucrat în domeniul serialelor de comedie, dar a salvat serialul Seinfeld de la a fi expediat la magazia de rebuturi.

Fragment din carte:

Daca esti nemultumit de jobul tau, de casnicia ta sau de guvern, decenii de cercetari arata ca ai de ales intre plecare, protest, loialitate si desconsiderare.

Plecarea inseamnna sa te sustragi cu totul din situatia neconvenavila: sa demisionezi, dintr-o slujba mizerabila, sa pui capat unei casnicii abuzive ori sa parasesti o tara opresiva.

Protestul implica incercarea activa de a imbunatati situatia: sa-l abordezi pe sef cu idei noi, sa-ti incurajezi sotul/ sotia sa participe la sedinte de consiliere maritala ori sa sa devii un activist politic, luptand pentru alegerea unui guvern mai putin corupt.

Loialitatea inseamna sa strangi din dinti si sa rabzi: sa muncesti din greu, chiar daca jobul tau te sufoca, sa ramai alaturi de sot/ sotie ori sa sustii guvernul, chiar daca nu esti de acord cu politica sa.

Desconsiderarea presupune sa ramai in situatia curenta, reducand eforturile pe care le depui: sa faci la serviciu strictul necesar pentru a nu fi concediat, sa-ti gasesti niste hobby-uri noi, care te tin departe de sot/ sotie, ori sa refuzi sa mergi la vot.

In esenta, aceste optiuni se bazeaza pe sentimentele de control si devotament. Crezi ca poti sa determini schimbarea si iti pasa indeajuns ca sa incerci? Daca simti ca esti blocat in statu-quo, alegi desconsiderarea atunci cand nu esti devotat si loialitatea atunci cand esti. Daca simti ca poti face o diferenta, in cazul in care nu esti devotat persoanei, tarii sau organizatiei, vei pleca. Numai atunci cand iti pasa profund si crezi ca actiunile tale conteaza te vei gandi sa-ti sustiii ideile.

Tags: , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.