You are here: Home > Articole > Cum sa recunoastem agresivitatea ascunsa

Cum sa recunoastem agresivitatea ascunsa

Trăim într-o societate în care manifestarea emoțiilor nu este întotdeauna încurajată. Pentru unii, ascunderea agresivității a devenit o obișnuință. Auzim frecvent expresii precum “Nu m-am supărat”,  ”Credeam că ştii”, “Glumeam doar”, “Te-ai descurcat bine pentru cineva ca tine” de la persoane la care observăm ca fiind evidentă starea  tensionată de opoziție.

Agresivitatea pasivă nu înseamnă doar suprimarea furiei, ci manifestarea ei pe căi ocolite, având forma unei lovituri sub centură. Aceasta este subtilă și voalată, fără a fi ușor de remarcat, fiind ambiguă și paradoxală ca mesaj.  Atunci când suntem pasiv agresivi, se întâmplă să nu facem un lucru necesar sau care știm că ar putea fi de folos altcuiva, folosind scuze de genul „Am uitat” sau „ Nu credeam că este așa de important”.

Forme des întâlnite de pasivitate agresivă se regăsesc în următoarele situații: uităm să ajungem la o anumită oră, întârziem până în ultima clipă cu materialul de predat sau păstrăm tăcerea atunci când știm că celălalt așteaptă un răspuns din partea noastră. Cei care îşi ascund mânia manifestă o rezistenţă pasivă atunci când se pune problema să îndeplinească sarcini de rutină într-un anumit context social sau ocupaţional. Aceștia găsesc tot timpul câte ceva de reproşat, chiar şi nejustificat, fiindu-le greu să respecte autoritatea conferită de o anumită poziție socială, nesocotind deliberat instrucţiunile, sfaturile şi influența, fiind într-o permanentă opoziție.

Un pasiv-agresiv îmbracă deseori haina de victimă, considerând că “Nimeni nu mă înţelege. Nimeni nu mă apreciază. Nu degeaba port eu pică şi îi invidiez pe cei care prosperă pe lumea asta, ei sunt mai norocoşi!”. Aceasta va respinge, se va supăra şi va căuta să se răzbune în situaţii în care altora nici prin cap nu le-ar trece, de regulă, să gândească sau să acţioneze în acest fel, sabotând activitățile și demersurile celorlalți.

Comportamentul pasiv-agresiv are la bază dificultatea persoanei de a-şi exprima furia și nemulţumirea într-un mod sănătos, direct şi deschis. Aceasta a devenit expertă în reprimarea mâniei și negarea a ceea ce simte. Persoana cu un comportament pasiv-agresiv este caracterizată de o discrepanţă între ceea ce spune şi ceea ce face, manifestând un tip special de ostilitate paradoxală care subminează propria stimă de sine și a celorlalți, fiind o adevărată bombă cu ceas pentru sănătatea unei relații.

Psihoterapeut Cătălina Ioana DASCĂLU – Psihoterapeut autonom practicant, acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania, cu specializare in psihoterapie sistemica,  de cuplu si familie, consiliere maritala, premaritala si divort, optimizare relationala si comunicare, psiho-sexualitate si identitate sexuala. Life coach si practician de programare neuro-lingvistica.

* Articol publicat in Cotidianul Regional al Moldovei EVENIMENTUL Aici

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.