You are here: Home > Acasa, Articole > Despre vulnerabilitate, cu acceptare

Despre vulnerabilitate, cu acceptare

A fi vulnerabil înseamnă a fi deschis la realitate și a avea curajul sa îți lași inima expusă. Împrietenindu-ne cu vulnerabilitatea noastră descoperim un nou tip de flexibilitate și putere.

Momentele noastre cele mai întunecate și sentimentele cele mai dureroase sunt  o oportunitate de a fi mai conștienți de noi înșine. Nu de puține ori, avem nevoie de mult curaj pentru a parcurge teritoriul necunoscut al stărilor noastre emoționale. În acest sens, acceptarea  reprezintă un exercițiu util pentru a calma stările emoționale puternice, precum angoasa, neliniștea, teama, frustrarea și mânia. Calea către vindecarea emoțională  presupune  hotărâre susținută și sinceritate față de sine fără compromisuri.

În cultura noastră, vulnerabilitatea este asociată cu slăbiciunea și neputința, promovând imaginea unei persoane sensibile la durere sau jignire. Este o iluzie faptul ca noi deținem controlul în permanență. Situațiile în care avem cele mai mari rezerve în a ne exprima vulnerabilitatea sunt adesea acelea în care dorim să afișăm o “imagine dură” din teama de a nu pierde autoritatea sau controlul.

Cea mai dureroasa luptă este cea interioara, ce are loc între minte și inimă, în momentele în care ne considerăm răi sau nepotriviți. Rana care determină cele mai puternice sentimente de ostilitate și ura de sine este durerea fundamentală că “Tu nu mă iubești așa cum sunt”. Nu vom putea să obținem confirmarea faptului că suntem demni de a fi iubiți, încercând să ne demonstrăm valoarea sau să ne ascundem defectele.  Atunci când vom vedea că suntem frumoși prin noi înșine, exact așa cum suntem, ne vom elibera de calvarul imaginii dușmanului din celălalt sau din noi înșine.

Legenda spune ca alchimiștii căutau o piatră filosofală care să determine preschimbarea cărbunelui   în diamant. Acestea reprezintă metafore ale unei vieți interioare spirituale, în care disciplina și clarviziunea alchimistului realizează trecerea de la o stare la alta. Așa cum diamantul este un cărbune transformat, tot așa claritatea se poate naște din confuzie.

Există un rost al experiențelor prin care trecem pentru procesul de învățare si vindecare, cu condiția de a vrea sa privim dincolo de aparențe, acceptând ceea ce nu poate fi schimbat, asumându-ne vulnerabilitatea și înțelegând propria noastră contribuție la perpetuarea acestora.

Psihoterapeut Cătălina Ioana DASCĂLU - Psihoterapeut autonom practicant, acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania, cu specializare in psihoterapie sistemica,  de cuplu si familie, consiliere maritala, premaritala si divort, optimizare relationala si comunicare, sexualitate si identitate sexuala. Life coach si practician de programare neuro-lingvistica.

Follow: www.facebook.com/psihoterapieiasi

* Articol publicat in Cotidianul Regional al Moldovei EVENIMENTUL  Aici

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.