You are here: Home > Acasa, Articole > Gestionarea tranzitiei in procesul schimbarii

Gestionarea tranzitiei in procesul schimbarii

Un vechi proverb spune că “În măsura în care  lucrurile se schimbă mai mult, cu atât rămân mai neschimbate”. Schimbările contează doar dacă sunt realizate tranzițiile de rigoare. În procesul schimbării, tranziția este pe cât de importantă, pe atât de dificil de realizat.

Schimbarea este contextuală și externă – un nou loc de muncă, un nou șef, o nouă relație, un alt domiciliu. Tranziția, pe de altă parte, reprezintă procesul psihologic prin care noi ne luăm rămas-bun de la vechea experiență, pentru a putea intra deplin în noua realitate, fiind eminamente internă. Aceasta începe cu momentul în care încheiem un capitol din viața noastră. Gândiți-vă la o schimbare majoră intervenită în viața dumneavoastră – căsătoria, nașterea primului copil sau mutarea într-o nouă casă. Toate acestea sunt schimbări pozitive, însă – din punctual de vedere al tranziției – toate încep cu sfârșitul.

Un prim pas în gestionarea procesului tranziției este să prevedem la cine și la ce va trebui să renunțăm în momentul schimbării. Al doilea constă în a înțelege ce urmează după această renunțare: terenul neutru. Între vechea și noua realitate este țara nimănui, fiind pragul dintre fosta și noua realitate – o perioada în care vechile rutine nu mai funcționează, iar cele noi încă nu au devenit obișnuință.

Este necesar să avem o bună înțelegere a ceea ce înseamnă terenul neutru. Dacă nu suntem conștienți de ceea ce înseamnă parcurgerea unui astfel de teritoriu și nu înțelegem de ce se află acolo, există posibilitatea să ne grăbim să-l traversăm. În absența unei astfel de înțelegeri, momentele dificile din cadrul procesului pot fi descurajante, iar noi să concluzionăm că ceea ce se întâmplă poate fi un indiciu că ceva nu este în regulă. Este posibil să ne cuprindă frica și să încercăm să evadăm. A abandona în această etapă echivalează cu anularea tranziției și suprimarea schimbării, anulând oportunitățile aferente acesteia. Chiar dacă adesea este un spațiu al suferinței, terenul neutru reprezintă o șansă la creativitate, inovare și dezvoltare.

Terenul neutru este miezul procesului de tranziție. Este locul si timpul în care vechile obiceiuri ineficiente situației in fapt sunt eradicate, iar noile tipare adaptate realității încep să prindă contur. Este iarna în care plantele crescute peste vară se întorc în pământ sub forma materiilor descompuse, în vreme ce lăstarii noului an încep să prindă rădăcini în același loc.

* Articol publicat in Cotidianul Regional al Moldovei EVENIMENTUL Aici

Psihoterapeut Cătălina Ioana DASCĂLU - Psihoterapeut autonom practicant, acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania, cu specializare in psihoterapie sistemica,  de cuplu si familie, consiliere maritala, premaritala si divort, optimizare relationala si comunicare, sexualitate si identitate sexuala. Life coach si practician de programare neuro-lingvistica.

Follow: www.facebook.com/psihoterapieiasi

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
https://www.psihoterapieiasi.ro/ 2024-06-24T05:22:42+00:00 website average bounce rate