You are here: Home > Articole > Interdependenta – un pas catre sanatatea emotionala

Interdependenta – un pas catre sanatatea emotionala

Una dintre provocările lansate de orice relaționare este stabilirea unui climat de interdependență. A relaționa interdependent înseamnă a pune în comun resursele noastre, fiecare fiind conștient de propria putere și experiență  de viață. Interdepența are de-a face cu capacitatea de a face alegeri conștient, pentru sine și a-l lăsa pe colaboratorul tău să facă propriile alegeri, în funcție de propria viziune, având un scop comun.

Cu siguranță cu toții am avut momente în care ne-am întrebat “De ce să intru în acest parteneriat, când mă pot descurca și singur?”. Adevărul este că numai prin intermediul creării interdependenței putem să construim ceva mai mare decât noi înșine, alăturându-ne altora pentru a produce ceva mai mult decât o simpla sumă a indivizilor.

Dincolo de aspectele pragmatice, interdependența reprezintă un tip special de relaționare care ne ajută să ne păstrăm sănătatea emoțională, să recâștigam bătăliile cu noi înșine și să accesăm acele zone din interiorul nostru responsabile de creativitate, bună-dispoziție, bucurie si împlinire.

Interdependența se regăsește la un nivel profund de conexiune, nivel la care știm cine suntem  și ne oferim libertatea de a ne manifesta așa cum ne simțim confortabil, fără a trăi permanent cu teama de a-i răni pe ceilalți. Dorind să înțelegem care sunt motivele și emoțiile din spatele cuvintelor și faptelor celorlalți, deschidem poarta către o relaționare profundă, autentică și reală.

În acest mod, aceștia vor fi deschiși să aibă încredere în noi și vor dori să ne cunoască mai bine.  De asemenea,  vom ști că ceea ce spun sau modul în care se manifestă ceilalți oferă o imagine despre ei inșiși. Aceasta înseamnă că ne vom fi eliberat de tendința de a lua prea personal cuvintele altora, implicându-ne cu curiozitate în relații.

Interdependenta, dincolo de limitările pe care le oferă codependența și izolarea, reprezintă un mod de a ne păstra sănătatea  emoțională și de a câștiga respect de sine, oferind plus valoare celorlalți.

Psihoterapeut Catalina Ioana DASCALU -  Psihoterapeut autonom practicant, acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania, cu specializare in psihoterapie sistemica,  de cuplu si familie, consiliere maritala, premaritala si divort, optimizare relationala si comunicare, sexualitate si identitate sexuala. Life coach si practician de programare neuro-lingvistica.

* Articol publicat in Cotidianul Regional al Moldovei  ”Evenimentul” Aici

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.