You are here: Home > Articole, Carti > Am nevoie de iubirea ta

Am nevoie de iubirea ta

Carte: Am nevoie de iubirea ta

Autor: Katie Byron

Editura:Elena Francisc Publishing

Viaţa este relaţie. Ne definim pe noi înşine în funcţie de felul în care ceilalţi ne oglindesc. Apoi, o enormă maşinărie a gândirii este pusă în funcţiune, iar imaginea pe care o primim despre noi înşine de la ceilalţi este analizată, disecată, tragem concluzii despre ceea ce credem că suntem şi despre cum “ar trebui să fim”. O perdea de imagini înşelătoare, de convingeri şi de speculaţii ia locul realităţii. Ego-ul rătăceşte în nisipurile mişcătoare ale iluziei. Căutăm cu disperare în afara noastră ceea ce ne refuzăm noi înşine: iubirea, respectul, compasiunea. Ceilalţi nu facdecâtsă reflecte propriile noastre temeri, blocajeşi frustrări. Relaţia cu exteriorul nu este decât o reflexie a relaţiei cu noi înşine.
Katie Byron este un maestru contemporan care-şi împărtăşeşete calea. După “Iubeşte ceea ce este”, un bestseller care a schimbat viaţa a milioane de oameni, ea abordează cea mai delicată zonă a experienţei noastre umane: relaţia cu ceilalţi şi de fapt, cu noiînşine. Cu simplitate şi claritate, ea desluşeşte drumul descoperirii de sine dincolo de cortina înşelătoare a gândurilor şi a convingerilor: nu avem nevoie de nimic şi nu trebuie să facem nimic pentru a fi iubiţi, apreciaţi şi respectaţi. Când suntem în contact cu adâncul fiinţei noastre, percepem marele adevărcă Iubirea nu depindede nimeni şi de nimic, doarde noiînşine. Este Iubirea care nu dispare, nu oboseşte, nu se uzează. Este Iubirea ca expresie a conştientei de Sine.

Fragment din carte:

Ai simţit vreodată că, cu cât cauţi mai tare iubirea, cu atât ea pare să te ocolească mai mult? Sau că, tot căutând aprobarea, începi să te simţi nesigur? Dacă da, află că e un motiv. Şi anume, căutarea iubirii şi aprobării reprezintă un drum sigur în a pierde conştientizarea ambelor. Poţi să pierzi conştientizarea iubirii, dar niciodată iubirea însăşi. Iubirea este ceea ce suntem. Deci, dacă iubirea este ceea ce suntem, de ce o căutăm din răsputeri, de multe ori fără rezultate? Doar din cauza a ceea ce gândim – a gândurilor pe care le avem şi care nu sunt adevărate.
Nu vreau să crezi nimic din asta. Poţi să verifici singur acest lucru, pe parcursul acestei cărţi, sau când laşi cartea jos ca să-ţi pui cele patru întrebări despre relaţiile tale, sau lipsa lor, şi descoperi astfel cum viaţa ta se schimbă.
Ce gândim când căutăm iubirea, aprobarea şi aprecierea? Gândim că iubirea şi aprecierea altora reprezintă temelia oricărui lucru bun din lume. Gândim că, tot căutând idila, găsim iubire, un partener de sex, o relaţie de lungă durată, căsătoria, familia. Şi mai gândim că încercarea de a impresiona societatea – încercarea de a câştiga admiraţia oamenilor vizaţi – reprezintă cea mai bună soluţie în a aduce faimă, bunăstare şi satisfacţie în vieţile noastre.
Gândim aşadar că dacă reuşim în această căutare, suntem ca acasă: în siguranţă, la căldură şi apreciaţi. Şi dacă eşuăm? Suntem fără adăpost, afară în frig, pierduţi în mulţime, neobservaţi, singuri şi uitaţi. Dacă asta este miza, nu e de mirare că această căutare poate fi atât de înspăimântătoare şi devoratoare. Nu e de mirare că un compliment poate să-ţi înfrumuseţeze ziua, în timp ce un cuvânt dur poate să o strice.
Fricile noastre cele mai adânci rar ies la suprafaţă. Sunt puţini cei care gândesc că sunt în situaţia să eşueze în societate şi să dispară. In schimb, mii de gânduri apar toată ziua: “M-a observat?”, “De ce nu mi-a zâmbit?”, “Am făcut oare impresie bună?”, “De ce nu m-a sunat înapoi?”, “Arăt bine?”, “Trebuia să fi spus asta?”, “Ce cred ei acum despre mine?”. Monitorizăm constant să vedem dacă pierdem sau câştigăm teren în marea miză a aprobării. Aceste gânduri pasagere sunt rar observate sau cercetate şi totuşi pun în mişcare sute de strategii, gândite pentru a câştiga favoarea şi admiraţia sau pur şi simplu doar pentru a mulţumi. Credinţa neexprimată e că dacă oamenii nu te aprobă, nu ai valoare.
Ironia e că lupta pentru câştigarea iubirii şi aprobării face foarte dificilă experimentarea lor. Cei care caută la nesfârşit aprobarea nu-şi dau seama că sunt iubiţi şi susţinuţi nu datorită, ci în ciuda eforturilor lor. Iar cu cât caută mai încordaţi, cu atât e mai puţin probabil ca ei să observe.

Katie Byron

Cabinet psihologic – psihoterapeut Catalina Ioana Dascalu

PsihoterapieIasi.ro

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers