You are here: Home > Articole > Frica de intimitate relationala

Frica de intimitate relationala

Să intri într-o relație intimă poate fi înfricoșător. Înseamnă, de multe ori, provocarea propriilor granițe și renunțarea la fanteziile despre cum ar trebui să fie un barbat sau o femeie. A fi într-o relație reprezintă, de multe ori, o pendulare între contopirea cu altul și menținerea integrității noastre ca indivizi, între dorința de a ne deschide către celălalt și teama de a fi răniți.

“Pot să-mi permit să fiu atât de deschis? Ce se va întâmpla dacă ma las dus de val? Îmi va satisfice nevoile? Și dacă mă va părăsi? Dacă voi eșua ca în celelalte relații pe care le-am avut? Poate să mă accepte așa cum sunt?” sunt întrebări care apăr frecvent atât la începutul, cât și de-a lungul unei  relații de iubire.

Pare mult  mai usor sa fim precauți, concentrându-ne asupra faptului că ceilalți nu ne oferă ceea ce vrem chiar în momentul în care avem nevoie.  Deseori,  ne prefacem în fața celorlalți – sau a noastră înșine – că nu dorim ceea ce dorim, fiindu-ne greu să exprimăm clar ceea ce simțim.

O cale de a ieși din această situație ar putea fi să învățăm să lăsăm să coexiste iubirea și frica, fără ca una sa o nege pe cealaltă. Când ne așezăm și privim frica în față, fără sa luptăm cu ea și fără să o lăsăm să ne invadeze, iubirea devine o provocare și o invitație, devenind mai prezenți în relația noastră.

Din această tensiune între cunoscut și necunoscut, frică și dorință de deschidere, se hrănește însăși iubirea, chiar dacă uneori o percepem ca fiind incomodă. Momentele de criza reprezintă porți deschise către sine și către celălalt, îndreptându-ne firesc către găsirea unui punct de echilibru al relației. Prin tatonări, comunicare deschisă și blândețe, aducem viață și căldura în relațiile noastre.

Poate că ar fi bine să ne amintim că purtăm cu noi atât dorințe, temeri și nevoi, cât și resurse, intuiție și o mare capacitate de a improviza. Magia puterii noastre stă tocmai în faptul că avem posibilitatea de a face ca relațiile noastre de iubire să vibreze, fiind spontani și curioși în ceea ce privește persoana noastră, a celuilalt și asupra a ceea ce putem crea împreună ca relație.

* Articol publicat in Cotidianul Regional al Moldovei EVENIMENTUL Aici

Psihoterapeut Cătălina Ioana DASCĂLU - Psihoterapeut autonom practicant, acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania, cu specializare in psihoterapie sistemica,  de cuplu si familie, consiliere maritala, premaritala si divort, optimizare relationala si comunicare, sexualitate si identitate sexuala. Life coach si practician de programare neuro-lingvistica.

Follow: www.facebook.com/psihoterapieiasi

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter

Tags: , , , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

2 Responses to “Frica de intimitate relationala”

  1. Adi spune:

    Îmi place ceea ce scrii, Cătălina, dar în acelaşi timp mi se pare o abordare de pe o poziţie optimistă, dintr-un loc cu lumină (îmi cer scuze dacă fac presupuneri eronate). Ori nu cred că toţi oamenii care se află într-o relaţie pot accesa resursele despre care spunei tu. Crd că unele persoane nu pot să acceseze nici resursele legate de comunicare deschisă. Poate nici nu ştiu ce înseamnă asta. Unii oameni cred şi, probabil, vor crede mereu că e mai bine şi mai uşor să pui piciorul ăn prag şi să ceri imperativ ceea ce ai nevoie, fără a considera nevoile, dorinţele şi aspiraţiile partenrului/partenerei. Cred că în unele cazuri, faptul de a fi într-o relaţie, are mai mult de-a face cu propria persoană decât cu modul în care putem împleti armonios două caractere, două destine.
    Nu am obiceiul să sriu pe bloguri, şi cred că se vede asta, de aceea nu ştiu în ce măsură e constructiv sau concis ceea ce am scris.
    O zi excelentă!

  2. Multumesc, Adi, pentru trecere si pentru gandurile frumos asezate pe… tastatura. Te asigur ca au ajuns la mine si am apreciat mesajul tau concis si sincer. :)

    Da, poate ca mai avem multe de invatat atat individual, cat si fiind in cuplu/ parteneriat cu o alta persoana. Probabil ca mai avem de trecut cateva lectii de vindecare a propriilor rani de abandon si de respingere care devin cu atat mai dureroase intr-o relatie intima emotional.

    Dincolo de toate astea, optimismul de care spuneai mi se pare o abordare plina de incredere. Incredere ca noi toti putem trai starea de bucurie si de implinire. Doar sa privim si dincolo de propriile… pretentii si imperative.

    Numai ganduri bune! :)

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers