You are here: Home > Carti > Inghite Platon, nu Prozac

Inghite Platon, nu Prozac

Autor: Lou Marinoff

Editura: TREI

Pune-ți gândirea în slujba autocunoaşterii şi fericirii. Cei mai mari gânditori ai lumii, din Antichitate şi până astăzi, te pot  ajuta să găseşti o soluţie pe măsura propriilor tale convingeri! Fie că te afli în faţa unei dileme, fie că vrei să-ţi îmbunătăţeşti relaţia de cuplu, să duci un stil de viaţă corect, să faci faţă unei schimbări în carieră sau să găseşti sensul vieţii. A fost o vreme când filosofia însemna mult pentru oamenii obişnuiţi, iar ideile filosofilor erau puse în practică. Socrate a dezbătut chestiuni vitale în piaţa publică, iar Lao Tze şi-a folosit principiile filosofice pentru a străbate calea spre fericirea personală şi armonia socială. Acum, la începutul unui nou mileniu, o mişcare unică numită Consiliere Filosofică a reuşit să readucă filosofia la funcţia ei originară, combinând înţelepciunea şi practica pentru a-i ajuta pe oameni să-şi rezolve problemele de zi cu zi. Cartea profesorului Lou Marinoff abundă în studii de caz provenite din experienţa specialiştilor în consiliere filosofică şi demonstrează eficienţa filosofiei în a-i ajuta pe oameni să simtă, să gândească şi să trăiască mai bine.

Lou Marinoff, doctor în filosofie, este președintele fondator al Asociaţiei Americane a Filosofilor Practicieni și profesor asociat de filosofie la City College în New York.

Fragmente din carte:

Un bun terapeut, indiferent de orientare, va oferi simpatie, empatie şi suport moral, care pot contribui semnificativ la vindecare. Ceva atât de simplu precum dialogul cu un alt individ, manifestând compasiune, reprezintă o alinare în multe situaţii. Nu calitatea de expert face dintr-un terapeut un bun terapeut; ea nu e nici măcar necesară. Mult mai importantă este abilitatea de a asculta, empatiza, de a înţelege ce spune o altă persoană. Un bun terapeut, indiferent de orientare, vaoferi simpatie, empatie şi suport moral, care pot contribui semnificativ la vindecare. Ceva atât de simplu precum dialogul cu un alt individ, manifestând compasiune,reprezintă o alinare în multe situaţii. Nu calitatea de expert face dintr-un terapeut un bun terapeut; ea nu e nici măcar necesară. Mult mai importantă este abilitatea de a asculta,empatiza, de a înţelege ce spune o altă persoană şi a oferi noi moduri de a privi acest lucru, de a contribui la soluţii şi a încuraja speranţa. În terapie, subiectul răspunde în mare parte stilului terapeutului. Persoana cu care vei progresa în terapie va fi cineva cu care relaţionezi personal, ale cărei analize de profunzime te inspiră, cineva care constituie un exemplu cu semnificaţie pentru tine. Cele mai multe terapii bazate pe dialog funcţionează datorită terapeutului şi a potrivirii dintre terapeut şi client, nu datorită şcolii de trapie urmată de cel dintâi. Indiferent de cine este cealaltă persoană sau de ce-ţi spune ea, interacţiunea singură poate fi de ajutor. Dar aceasta nu e o vindecare instantanee. Nu există tratament imediat pentru o durere emoţională. Nu există, ca în cazul durerilor de dinţi, o modalitate clară de a plomba o carie ori a proceda la o extracţie. Ai nevoie să îţi înţelegi problema, să înveţi a convieţui cu ea şi să mergi înainte.

A practica filosofia înseamnă a-ţi explora propriul univers interior. Nu există cineva mai calificat decât tine, apt să întreprindă această călătorie a descoperirii de sine, deşi uneori îndrumarea din partea filosofilor care au urmat căi asemănătoare îţi poate fi benefică. Filosofii lucrează aproape întotdeauna în mod solitar, în sensul că fiinţa umană tinde să gândească cel mai limpede în singurătate. Cu toate acestea, ei nu lucrează aproape niciodată în mod solitar, în sensul că gândurile noastre se inspiră din înţelesuri profunde semnificative dobândite vreme de 2 500 de ani de diverse tradiţii filosofice.

Dacă n-ai ajuns niciodată să-ţi construieşti un sistem etic personal care să te satisfacă, înseamnă că ai nevoie să realizezi acest lucru. Dacă l-ai făcut deja, nu permite unui conflict nou apărut să-ţi insufle panică sau neîncredere în propriul sistem. Lasă-i să te stimuleze în direcţia unei explorări mai profunde şi a efectuării de rafinamente. Poate că vei dori să elimini o credinţă dintr-o pereche aflată în conflict, însă această operaţie nu este invariabil necesară. Poţi judeca situaţiile problematice în funcţie de fiecare caz. Uneori pot exista căi de armonizare prin acţiune a disonanţelor, mai curând decât prin (sau pe lângă) raţiune.

Gradul de libertate în care trăim depinde atât de sistemul nostru politic, cât şi de vigilenţa noastră în apărarea libertăţilor acestuia. Durata vieţii noastre depinde atât de genele noastre, cât şi de calitatea asistenţei noastre medicale. Calitatea
vieţii noastre – altfel spus, reflexivitatea, nobleţea, virtuozitate a, bucuria, iubirea, pe care le manifestăm – depinde atât de filosofia noastră, cât şi de modul în care o aplicăm tuturor celorlalte lucruri. Viaţa examinată este o viaţă mai bună şi ne stă în putere să ajungem la ea. Încercaţi Platon, nu Prozac!

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers

Optimizare site free search engine website submission top optimizationoob.jpg"/>

Exploreaza psihologia! Revista, Evenimente, Specialisti... 

TopDirector - Psihologie TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi