You are here: Home > Povesti terapeutice > Poveste despre a fi atent la nevoile celuilalt. Frumusetea si puterea simbolurilor.

Poveste despre a fi atent la nevoile celuilalt. Frumusetea si puterea simbolurilor.

Era un om pe nume Sakamotoya Hechigwan care traia in partea de nord a orasului Kyoto. Cand imparatul a oferit marea sa ceremonie a ceaiului, Hechigwan a instalat o umbrella mare si rosie, masurand aproape trei metri in diametru, fixata pe un suport inalt de doi metri.

De jur imprejur a asezat un gard de stuf de vreo jumatate de metru, astfel incat razele soarelui reflectate in el raspandeau culoarea umbrelei peste tot. Aceasta idee i-a placut atat de mult imparatului, incat, drept rasplata, l-a scutit de dari.

Poveste repovestita de A.L.Sadler, in cartea “CHA-NO-Yu: Ceremonia japoneza a ceaiului”

Morala:

Simbolurile  sunt o punte puternica intre inimile oamenilor. Ca si atomul, simbolul contine o putere indestructibila. Simbolul este o forma comprimata de expresie, care poate cuprinde zeci de sensuri. Crearea unor imagini sau simboluri inedite poate avea si un efect poetic, pentru ca cei care le vad contribuie cu asociatiile lor de idei si emotii, ceea ce le va da sentimentul participarii.

Simbolurile sunt mult mai subtile decat cuvintele. “Codul” creeaza un fel de complicitate intre cel care a creat simbolul si cel caruia ii este adresat, realizandu-se o comunicare mult mai complexa decat daca ar fi fost realizabila prin comunicare verbala.

Inconstientul nu vorbeste limba ratiunii, a intelectului. Acesta este receptiv la analogie, la simboluri, la imagini, la metafore, precum si la atitudini corporale, emotii si sentimente.  Magia, in crearea simbolurilor potrivite, este data de faptul ca mesajul este trait si simtit, fara a ramane blocat la nivel abstract.

Hechigwan, intelept,  a inteles faptul ca poate sa daruiasca imparatului bucurie si placere, vorbind pe limba inimii lui intr-un mod sincer si autentic, dincolo de cuvinte.  Si imparatul a avut ochi sa vada si sa aprecieze eleganta  gestului acestuia.

Simbolurile au o anumita muzica pe care numai urechile potrivite stiu sa o asculte si sa o descifreze.

Psihoterapeut Cătălina Ioana DASCĂLU - Psihoterapeut autonom practicant, acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania, cu specializare in psihoterapie sistemica,  de cuplu si familie, consiliere maritala, premaritala si divort, optimizare relationala si comunicare, sexualitate si identitate sexuala. Life coach si practician de programare neuro-lingvistica.

Follow: www.facebook.com/psihoterapieiasi

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers