You are here: Home > Acasa > Interdependenta. Caracteristicile partenerului ideal

Interdependenta. Caracteristicile partenerului ideal

Una dintre provocarile lansate de orice relationare este stabilirea unui climat de interdependenta. Interdependenta este opusul absolut la ceea ce se cheama izolare si codependenta.  A relationa interdependent inseamna a pune in comun resursele noastre, fiecare fiind constient de propria putere si experienta  de viata. Interdepenta are de-a face cu capacitatea de a face alegeri constient, pentru sine si a-l lasa pe colaboratorul tau sa faca propriile alegeri, in functie de propria viziune, avand impreuna un scop comun.

Cu siguranta cu totii am avut momente in care ne-am intrebat “De ce sa intru in acest parteneriat, cand ma pot descurca si singur?”. Adevarul este ca numai prin intermediul crearii interdependentei putem sa construim ceva mai mare decit noi insine, alaturandu-ne altora pentru a produce ceva mai mult decat o simpla suma a indivizilor.

Dincolo de aspectele pragmatice, interdependenta reprezinta un tip special de relationare care ne ajuta sa ne pastram sanatatea emotionala, sa recastigam bataliile cu noi insine si sa accesam acele zone din interiorul nostru responsabile de creativitate, buna-dispozitie, bucurie si implinire.

Conform lui Mitch Ditkoff,  expert in domeniul  comunicarii si relationarii umane, portretul robot al colaboratorului ideal ar trebui sa cuprinda urmatoarele caracteristici, grupate pe doua  categorii: caracteristici indispensabile si caracteristici foarte importante:

Caracteristici ideale

Este entuziasmat pe tema colaborarii.

Este deschis la minte si curios.

Spune ce gandeste chiar daca este un punct de vedere nepopular.

Caracteristici foarte importante

E dispus sa intre in conversatii dificile.

Este un ascultator atent.

Este abil in a primi/ oferi feedback negativ.

Doreste sa propuna idei mai putin obisnuite.

Se ingrijeste singur si necesita o “intretinere redusa”.

Isi respecta angajamentele.

Interdependenta se regaseste la un nivel profund de conexiune, nivel la care stim cine suntem  si ne oferim libertatea de a ne manifesta asa cum ne simtim confortabil, fara a trai permanent cu teama de a-i rani pe ceilalti.

In acest mod, acestia vor fi deschisi sa aiba incredere in noi si vor dori sa ne cunoasca mai bine.  De asemenea,  vom sti ca ceea ce spun sau modul in care se manifesta ceilalti ofera o imagine despre ei insisi. Aceasta inseamna ca ne vom fi eliberat de tendinta de a lua prea personal cuvintele altora, implicandu-te cu curiozitate in relatii.

Dorind sa intelegem care sunt motivele si emotiile din spatele cuvintelor si faptelor celorlalti, deschidem poarta catre o relationare profunda, autentica si reala.

Interdependenta, dincolo de limitarile pe care le ofera codependa si izolarea, reprezinta un mod de a ne pastra sanatatea  emotionala si de a castiga respect de sine, oferind plus valoare celorlalti.

Autor: Psihoterapeut Catalina Ioana Dascalu

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

One Response to “Interdependenta. Caracteristicile partenerului ideal”

  1. viorica negrutiu spune:

    Interdependenta este terenul pe care se intampla MINUNILE.

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.