You are here: Home > Articole > Lectia concubinelor

Lectia concubinelor

Dupa ce a citit Arta Razboiului, regele statului Wu l-a chemat pe Sun Tzu si i-a spus:

- Am parcurs cu multa atentie cele treisprezece capitole ale cartii tale. Pot pune la  incercare invatatura despre conducerea trupelor?

- Desigur, Maiestate, a raspuns Sun Tzu.

Regele a intrebat:

- Invatatura aceasta poate fi aplicata si femeilor?

Sun Tzu a raspuns afirmativ si atunci, din palat, au fost aduse 180 de femei frumoase. Sun Tzu le-a impartit in doua companii, conduse de doua dintre concubinele favorite ale regelui. Dupa aceea, a adus sulite si le-a vorbit femeilor:

- Cunoasteti deosebirea dintre “inainte” si “inapoi”, “stanga” si “dreapta”?

- Da, au incuviintat femeile.

Sun Tzu a continuat:

- Cand prin sunetul tobelor, voi comanda “inainte”, priviti drept in fata. Cand voi comanda “la stanga”, intoaceti-va spre mana voastra stanga. Cand voi comanda “la dreapta”, intoaceti-va spre mana dreapta. Cand voi comanda “inapoi”, intoaceti-va imprejur, spre spate.

Dupa ce le-a explicat comenzile, femeile au fost de acord ca le intelesesera. Sun Tzu le-a impartit dupa aceea sulite, pentru a incepe instructia. Prin sunetul tobelor, el a comandat intoacerea la dreapta. Drept raspuns, femeile au izbucnit in ras.

Foarte rabdator, Sun Tzu a spus:

- Daca instructiunile si comenzile nu sunt clare si raspicate,  daca ordinele nu sunt perfect intelese, atunci vina este a generalului.

A mai repetat de cateva ori explicatiile, dupa care a poruncit tobelor sa anunte intoacerea la stanga si din nou femeile au izbucnit in ras.

Atunci, Sun Tzu a spus:

- Daca instructiunile si comenzile nu sunt clare si raspicate, daca ordinele nu sunt perfect intelese, atunci vina este a generalului. Daca comenzile sunt clare si soldatii nu  se supun, atunci vina este a ofiterilor.

Imediat a ordonat ca femeile ce conduceau cele doua companii sa fie decapitate.

Cand regele, care privea totul de pe terasa, a vazut ca doua dintre concubinele sale favorite vor fi executate, s-a alarmat si a trimis degraba un mesaj:

- Ne declaram multumiti de priceperea generalului de a comanda trupe. Fara aceste concubine, mancarurile si bauturile noastre nu vor fi insa la fel de gustoase. Dorinta regelui este ca ele sa nu fie decapitate.

Sun Tzu a replicat:

- Deoarece suveranul m-a insarcinat sa iau in primire si sa conduc trupele acestea, exista unele ordine pe care nu le pot accepta.

A poruncit decapitarea celor doua concubine ca exemplu pentru toate femeile si a numit la conducerea companiilor pe urmatoarele doua concubine.

Tobele au rapait din nou si instructia a inceput. Femeile au executat manevrele exact asa cum li s-a comandat, intorcandu-se la dreapta sau la stanga, marsaluind inainte, intorcandu-se imprejur, ingenunchind sau ridicandu-se.  Au actionat in sincronizare perfecta si precizie, fara sa scoata un singur sunet.

Sun Tzu a trimis un mesager la regele Wu, spunandu-i:

- Maiestate, soldatii sunt acum correct instruiti si perfect disciplinati. Ei sunt pregatiti pentru ca Maiestatea Voastra  sa-I treaca in revista. Ii puteti folosi cum doriti. Ca suveran, le puteti cere sa treaca prin foc si apa si va vor da ascultare.

Regele a raspuns:

- Comandantul va inceta instructia si va reveni in tabara sa. Nu dorim sa coboram si sa trecem trupele in revista.

Foarte calm, Sun Tzu a spus:

- Regele acesta iubeste doar vorbele goale si nu le poate pune in fapte.

Morala istoriei de mai sus poate fi o lectie despre instruire, disciplina, structura de comanda, jucarea de roluri potrivit situatiei sau poate despre sustinerea interviurilor pentru obtinerea unei slujbe. Cititorul intelept isi poate folosi imaginatia pentru a determina lectiile ce sunt aplicabile.

Integritatea fara cunoastere este slaba si inutila. Cunoasterea fara integritate este periculoasa si cumplita. (Samuel Johnson)

  1. Spune adevarul asa cum este.
  2. Recunoaste ca exista nesigurante.
  3. Nu face afirmatii pe care ar trebui sa le retractezi ulterior.
  4. Actioneaza potrivit celei mai bune estimari a situatiei.
  5. Abtine-te de la “judecati de valoare”.

Integritatea este o forta puternica. Integritatea morala este fundamentul reputatiei dumneavoastra. Fie aveti integritate, fie nu aveti.

Fragment din cartea “ Sun Tzu pentru succes. Cum sa folositi arta razboiului pentru a invinge in confruntari si a va atinge obiectivele importante in viata ” – autor:  Gerald Michaelson  cu Steven Michaelson

Editura Meteor Press. Link catre website-ul editurii Aici

PsihoterapieIasi.Ro

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers

Optimizare site free search engine website submission top optimizationoob.jpg"/>

Exploreaza psihologia! Revista, Evenimente, Specialisti... 

TopDirector - Psihologie TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi